Rasvjeta za primjer: Zračna luka Franjo Tuđman jedna je od najmodernijih u regiji

Piše: Dražen Prša

Iako je poznato niz detalja vezanih za Zračnu luku Franjo Tuđman, zasigurno da treba istaknuti još jedan, nesvakidašnji, koji ovu zračnu luku čini jedinstvenom u regiji.

Projekt je površine 65.000 m2 uz specifičan i prepoznatljiv krov površine 35.000 m2, modernog interijera, a na kojem je tvrtka Telektra, jedna od vodećih tvrtki u svjetlotehničkom projektiranju, provela svoje kreativne ideje ugradivši u ovu zračnu luku čak 5.000 rasvjetnih tijela čineći je i na ovaj način jednom od najmodernijih zračnih luka u regiji.

Svjetlosnim rješenjima Telektrini stručnjaci postigli su atraktivnu i modernu rasvjetu koja vizualno privlači, ali i usmjerava putnike kroz terminal pa već na samom dolasku putnicima, zahvaljujući svjetlosnim rješenjima, postaje jasno koji smjer treba odabrati kako bi čim prije otputovali u željenom smjeru.

Ovaj vrlo zahtjevan svjetlotehnički projekt tvrtka Telektra prihvatila je i u suradnji s projektantskim timom na čelu s akademicima prof. dr. sc. Brankom Kinclom dipl.ing.arh. i prof.dr.sc. Velimirom Neidhardtom dipl.ing.arh, ostvarila zaista impresivno arhitektonsko-svjetlosno zdanje, koje naglašava svaki detalj ove moderne gradnje različitim oblicima rasvjete, a koja se i ergonomski savršeno uklapa u zračnu luku, piše zg.info.

Važno je istaknuti da se kroz linijske LED svjetiljke, koje služe kao rasvjeta nadstrešnice glavnog ulaza u zračnu luku, specifično pojačava snaga i intenzitet svjetla približavanjem samom ulazu u terminale.

Na ovaj način putnici se zapravo svjetlom usmjeravanju prema ulazu u zračnu luku, što olakšava samu komunikaciju i snalaženje u ovom impresivnom zdanju te je još jedna specifičnost ovog iznimnog prostora.

Facebook Komentari