Andrija Mikulić: “Bandić želi trgovati glasovima nacionalnih manjina u predizborne svrhe”

Piše: Dražen Prša

HDZ neće i ne može podržati prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjeni Statuta Grada Zagreba, prema kojem bi neke nacionalne manjine imale zajamčene fiksne kvote u Gradskoj skupštini, istaknuo je, između ostalog, predsjednik zagrebačkog HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva naše stranke) Andrija Mikulić na današnjoj konferenciji za novinare.

Prvi čovjek zagrebačkog (gradskog) HDZ-a ocijenio je pritom Bandićev prijedlog kao predizbornu manipulaciju s nacionalnim manjinama.

To je grubo iskorištavanje nacionalnih manjina kao poluge za dodatne glasove i to je loša poruka prema nacionalnim manjinama u Zagrebu. Vidi se da zagrebački gradonačelnik ne štedi nikoga.

Mikulić je istaknuo da je na nacionalnoj razini to pitanje riješeno Ustavnim zakonom, a da se na lokalnoj razini traži konsenzus o jačem uključivanju nacionalnih manjina u javno-politički život Zagreba.

Podsjetio je da je upravo HDZ tražio povećanje proračunskih sredstava za nacionalne manjine, kako bi bila veća od onih koje je prethodno predložio gradonačelnik, odnosno gradska uprava.

“Tako se pokazuje kako se stvarno pridonosi jačanju i prepoznatljivosti nacionalnih manjina u društvu.

HDZ neće podržati gradonačelnikov prijedlog i trgovanje glasovima nacionalnih manjina, odnosno mjestima u Gradskoj skupštini. Nećemo podržati nijednu takvu predizbornu manipulaciju.

Izdvojio je da se o izmjeni Statuta moglo razgovarati daleko prije lokalnih izbora ili da se može, nakon njih.

U Zagrebu postoje mnoge nacionalne manjine kojih se gradonačelnik Bandić nije niti sjetio.

U odgovoru na pitanje novinara o smanjenju prireza, Mikulić je kazao da je to vrlo zahtjevan posao koji bi trebalo odraditi u iduće četiri godine.

“Prirez u Zagrebu je najviši u Hrvatskoj i mora se smanjiti. Iz Gradske uprave tvrde da se proračun puno bolje puni, pa onda smanjimo prirez i omogućimo da to građani osjete na svojim primanjima” – kazao je Mikulić.

Facebook Komentari