Aleksić o banci koja nije primijenila ugovorene odredbe o promjeni kamatne stope, pa sada nudi nagodbe

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić oglasio se na fb-u oko nagodbi sa Splitskom bankom oko preplaćenih kamata.

SPLITSKA BANKA I POS – NAGODBE!

Već sam dobio nekoliko primjera nagodbi sa Splitskom bankom u vezi s POS kreditima, gdje SB nije primjenjivala ugovorene odredbe o promjeni kamatne stope, pa sada nudi nagodbe. Nagodbe su takve da se nudi razlika anuiteta unazad 5 godina + zatezne kamate na te iznose preplate. Takav izračun nije u skladu s načinom kako se računaju preplaćene kamate.

Preplaćene kamate računaju se tako da se izračuna razlika naplaćenih i ugovorenih kamata, a ne razlika naplaćenih i ugovorenih anuiteta. Razlika kamata je veći iznos, nego što je to razlika anuiteta. Prihvatljivo bi bilo i da se nudi razlika anuiteta, ali u tome slučaju morala bi se korigirati i glavnica u skladu s otplatnim planom za nižu kamatnu stopu, kakva je kamata trebala biti po ugovoru, ali je SB očigledno namjerno nije htjela primijeniti – jer je u jednome momentu ona pala za 3 postotna boda, nego je SB čekala da netko to primijeti, pa onda ako prođe – prođe. Uistinu ponašanje banke za osudu, čini li HNB išta po tome pitanju – ima li načina da se Splitsku banku kazni zbog njezina nesavjesnog i nepoštenog ponašanja?

S druge strane, moram opet podsjetiti na slučaj gdje je jedna banka jednoj općini podmetnula nakon ugovorene fiksne marže 1 + CHF Libor – novu maržu 4 + CHF Libor, pa je to načelnik općine mrtav hladan potpisao, jer nije imao pojma što to znači, a nisu očigledno imale pojma niti njegove ekonomistice u općini. Pa su tako svi skupa oštetili općinu za 300% veću cijenu kredita, a kad se tome doda i rast tečaja CHF-a – boli glava… Milijun kuna više će platiti u 10 godina, nego po ugovorenome na početku – katastrofa!

I tako banke itekako grabe u naše džepove, kad god im uspije da netko ne shvati u čemu je problem…
A euro i kunski dužnici i dalje spavaju zimski san. Dođe mi da poželim rast euribora i NRS-a na 5%!

Facebook Komentari