Umag proglašen Europskim gradom sporta 2018.

Piše: Dražen Prša

Povodom objave prestižne titule koju im je dodijelila neprofitna organizacija ACES Europe, čelni ljudi Umaga prezentirali su nove velike projekte na području sporta

Grad Umag je širom svijeta poznat kao „grad sporta“ obzirom na veliki broj sportskih udruga i klubova, profesionalnih i rekreativnih sportaša, razvijene sportske infrastrukture te brojnih budućih sadržajnih investicijskih projekata na području sporta.

Upravo iz navedenih razloga stiglo je vrijeme za korak dalje. Stoga se Grad Umag kandidirao za Europski grad sporta 2018., prestižnu titulu koju dodjeljuje europska neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

Peteročlana Komisija je u listopadu 2016. godine u tri dana obišla Umag te razgledala umašku sportsku infrastrukturu, upoznala se s radom umaških sportskih klubova te prisustvovala prezentaciji koju je Grad Umag pripremio ovim povodom. Posjeta je u konačnici rezultirala čestitkom iz Bruxellesa povodom službenog proglašenja Grada Umaga kao Europskog grada sporta 2018.

O prestižnoj tituli, sportu u Umagu te budućim investicijskim projektima na području sporta u Umagu, na konferenciji za medije održanoj u petak, 17. ožujka 2017. godine u Gradskoj vijećnici Grada Umaga, govorili su gradonačelnik Vili Bassanese te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc.

Nagrada se dodjeljuje u trima kategorijama, od kojih veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi s manje od 25.000 stanovnika, kojoj pripada i Umag.

U Umagu djeluju 55 sportskih udruga s oko 2.300 registriranih punoljetnih natjecatelja ili članova te 894 maloljetnih sportaša. Procjena je da u svakodnevnoj sportskoj rekreaciji, ali neregistrirano, sudjeluje još oko 3.000 građana.

U Umagu sportske udruge sudjeluju u 24 različita sporta, a sama je sportska infrastruktura izrazito razvijena. Naime, Umag raspolaže s tri sportske dvorane, od kojih je sportska dvorana Stella Maris kapaciteta 900 gledatelja, školska dvorana uz Osnovnu školu Marije i Line kapaciteta 1.200 gledatelja te školska dvorana Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“.

Na području Umaga 11 je nogometnih igrališta, niz malih sportskih igrališta, 7 boćališta, 80 teniskih terena, niz biciklističkih staza, jedno golf igralište s 18 rupa, sportsko-ribolovni plato te dva jedriličarska platoa.

No, Umag ne staje ovdje. U skoroj budućnosti planirani su brojni sadržajni investicijski projekti koji će, pored ove prestižne titule, Umag podići na još višu razinu.

Facebook Komentari