Trese se Todorićev neboder: Dva će sastanka odlučiti sudbinu Agrokora

Piše: Dražen Prša

Hrvatski mediji prenose kako se jučer trebao održati sastanak na kojem bi se odlučila sudbina Agrokora, ali i budućnost obitelji Todorić. Na tom sastanku trebale su biti donesene sudbonosne odluke, ali cilj sastanka bio je također da se dobiju važne informacije temeljem kojih bi se donijele odluke u tjednima koji predstoje.

Mediji prenose da su glavni akteri sastanka bili, najveći investitori, ruske banke Sberbank i VTB. Važne i ključne informacije za taj sastanak, neslužbeno se doznaje, pripremila je revizorska kuća Deloitte, a navodno riječ je o prvim nalazima složene financijske forenzike o pravom stanju Agrokorova poslovanja.

Najveći investitori čekali su skrutinizirane informacije o tome što je zapravo Agrokorova bilanca, koliki je točno EBITDA kompanije i kakve su njegove sastavnice, koliko je zapravo kapitaliziran, što je s njegovim dospjelim i budućim obvezama.

Investitorima je u traženju rješenja najbitnije bilo da znaju koliko se sa situacijom može upravljati ali i što se može učiniti tijekom restrukturiranja koje predstoji, kao npr: koliko u niskoj Agrokorovoj kapitaliziranosti od 960-970 milijuna eura odnosi se na udjele manjinskih dioničara, ali investitore je zanimalo da li mogu dobiti potvrdu je li Agrokor s likvidnošću koju su mu osigurali platio dospjelih 17,5 milijuna eura poreza….

Poznato je da su investitori osigurali zadnju financijsku injekciju Agrokoru tešku 100 milijuna eura, s čim je Agrokor morao platiti obveze državi ali i osigurati financiranje dobavljača kako bi se nastavilo poslovanje Konzuma koji je bio glavni izvor novca.

Pred vjerovnicima i Agrokorom slijedi nastavak razgovora o daljnjih 200 milijuna eura koji bi trebali osigurati privremeno stabiliziranje kompanije, ali tu su i razgovori o povijesnom restrukturiranju kompanije koje bi trebalo značiti značajno smanjivanje ili potpuno dokidanje vlasničko-upravljačkih prava obitelji Todorić.

Daljni korak u rješavanju kaotične situacije u Agrokoru je i, kako se neslužbeno govori, sastanak Odbora kreditora koji se očekuje u tjednu koji dolazi.

U slučaju da se postigne dogovor s najvažnijim vjerovnicima i Ivicom Todorićem, na tom sastanku moglo bi se krenuti i u razgovore o detaljnijoj analizi potencijala koje nudi restrukturiranje.

Iako će zasigurno uslijediti teški “zahvati” kao što je smanjivanje plaća, smanjivanje broja radnih mjesta, prodaja raznolike sitnije imovine, očekuje se da bi se razgovaralo i o mogućoj dekompozicija cijelog sustava.

Ono što u cijeloj priči ohrabruje investitore bar malo je podatak da su ključni dijelovi imovine Agrokora izvan Hrvatske i da stoje dosta dobro.

Iako Mercator nosi navodno oko 800 milijuna eura duga, predpostavlja se da on to može izdržati i da je barem po tom pitanju financijski neovisan o vlasniku zahvaljujući 2,5 milijarde eura prihoda u Sloveniji i Srbiji.

Frikom i Dijamant također nisu prezaduženi (oko 100 milijuna eura), Kiseljak posluje dobro. Gledajući u cjelini, poslovanje Agrokora u okruženju (Slovenija, Srbija, BiH) solidno je i investitori bi se najvjerovatnije fokusiratali na problem koji je u Hrvatskoj.

Facebook Komentari