Predsjednik Sabora Petrov: Odgoda nastavka procesa proširenja EU-a mogla bi dovesti do daljnje destabilizacije Jugoistočne Europe

Piše: Dražen Prša

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov sudjeluje danas u Rimu na Izvanrednoj konferenciji predsjednika parlamenata država članica Europske unije prigodom 60. obljetnice potpisivanja Ugovora o osnivanju Europske ekonomske zajednice (Rimski ugovori).

Predsjednica Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Laura Boldrini u svom uvodnom obraćanju osvrnula se na povijesne događaje kojima su postavljeni temelji za današnju Europu.

Rimskim ugovorima uspostavljeno je zajedničko tržište što je omogućilo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, a današnji fokus država članica Europske unije, uz daljnje promicanje mira, slobode, demokracije, jednakosti i solidarnosti, potrebno je staviti na još jaču integraciju europskih naroda suočenih s brojnim izazovima današnjice, istaknuli su brojni sudionici konferencije.

U svom obraćanju sudionicima konferencije, predsjednik Sabora Božo Petrov naglasio je kako trenutačna geopolitička situacija, nove prijetnje miru i stabilnosti od političara zahtijevaju učinkovitije suočavanje sa strahovima europskih građana putem bolje suradnje po pitanjima interne sigurnosti Europske unije te stabilnosti u užem i širem susjedstvu.

U tom smislu dao je podršku provedbi Globalne strategije EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

K tome trebamo imati na umu kako perspektiva članstva u Europskoj uniji predstavlja poželjan cilj za države Jugoistočne Europe te ujedno i poticaj za provedbu nužnih reforma, ali i sredstvo za smanjenje potencijalno opasnih napetosti u ovom još uvijek turbulentnome dijelu Europe, istaknuo je Petrov i dodao kako Hrvatska pozdravlja obnovljeni fokus i predanost tom području.

Zanemarivanje ili odgoda nastavka procesa proširenja, zajedno s gospodarskim poteškoćama i aktualnim sigurnosnim pitanjima, moglo bi dovesti do daljnje destabilizacije Jugoistočne Europe koja bi se odrazila na cijelu Europu, zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov.

Ugovor o osnivanju Europske ekonomske zajednice potpisan je u Rimu 25. ožujka 1957., a stupio je na snagu 1. siječnja 1958. Ugovor su potpisale Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka. Ugovorom o Europskoj uniji 1992. preimenovan je u Ugovor o Europskoj zajednici, a Ugovorom iz Lisabona 2007. u Ugovor o funkcioniranju Europske unije.

Facebook Komentari