Sinčić: Reforma koju je napravio Marić je više nego otvorila prostor da Agrokor nastavi “plivati”

Gost Novog dana bio je saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Je li za Vas iznenađenje kriza u Agrokoru?

“Nije me iznenadila. Ako znate kako posluje Agrokor – tako da mu država daje stotine milijuna poticaja, da ne plaća struju, gleda mu se kroz prste ako ne plati porez, kasni dobavljačima… Našao se u situaciji u kojoj ga vjerovnici stišću. Obveze su ogromne, a poslovanje je slabo i ovo se moralo dogoditi. Vidjet ćemo kako će sve završiti. Kada se glasalo o poreznoj reformi, da se bankama dopusti opraštanje velikim tvrtkama, ja sam rekao da je to baš napravljeno za Agrokor. Ministar financija Zdravko Marić koji je prije radio u Agrokoru sada radi na tome da mu banke mogu otpisivati dugove.”

Je li to posljedica političkih ili poslovnih odluka?

“Posljedica je desetljeća loših politika i stavova vlada. Što prema privrednoj politici, što prema samom Agrokoru. Dovoljno je bilo da Todorić dođe u Vladu i kaže ja ću otpustiti radnike. Ljude koji ne plate struju se isključi, a njemu se dopušta sve. To moramo mijenjati ako želimo biti pravna država.”

Zašto je Agrokorov porezni dug proglašen poreznom tajnom?

“Nema ga ni na listi srama. Gospodin Todorić… Ako znate kako je nastalo njegovo bogastvo, tijekom rata, možemo govoriti i o ratnom profiterstvu. Umrežen je, ima ljude koji ga štite u vladama, u DORH-u, u bankama… Ako ste moćni, u ovoj državi možete sve.”

HDZ se želi brinuti za zaposlene, a Most najavljuje konzorcij domaćih tvrtki koje moraju sudjelovati u “spašavanju”:

“Mi moramo čuvati hrvatsku proizvodnju i ovo što je u ovom času u vlasništvu Agrokroa. Ja se bojim da se ne pojavi neki stranac i pokupi sve, njemu neće u srcu neće biti hrvatski interesi. Nadam se da Vlada neće to dozvoliti jer to bi bilo nedopustivo. To je najgori scenarij.”

Kako uspoređujete to krizno komuniciranje Vlade kada je riječ o INA-i i Agrokoru?

“Problemi u Hrvatskoj se ne rješavaju pa tako sada stvari kulminiraju i to povlači brojne druge probleme. Mislim da će ovoj Vladi biti teško.”

Vidite li rješenje?

“Već sama ta reforma koju je napravio gospodin Marić je više nego otvorila prostor da Agrokor nastavi “plivati”. No to je ekonomija koja funkciniora na zaduživanju, pitanje je koliko dugo. Hrvatska, kao i svijet, je u tom dužničkom sustavu. Kad dođe do zatvaranja pipe, onda je kriza.”

Hoće li to i kako utjecati na skorašnje lokalne izbore?

“Moglo bi. Pogotovo u krajevima koji su ruralni, gdje Agrokor ima puno kooperanata, oni su već sada iskorišteni. Ljudi jedva krpaju kraj s krajem. Želimo samo da Hrvatska bude pravna država i da zakoni budu isti i za Agrokor, za Todorića, za Hrvatski telekom i za malog poduzetnika.”

Kako komentirate ankete prema kojima je Živi zid praktički izjednačen s Mostom?

“Ovo su nama prvi pravi lokalni izbori. 2013. smo izašli samo na nekoliko mjesta. Mi smo već polagano počeli predstavljati svoje kandidate, tek se zgrijavamo. Mi bismo u 20 do 30 gradova, mjesta i općina išli intenzivno, ali gdje god drugdje je moguće složiti listu to ćemo napraviti. Hrvatska ima 556 jedinica lokalne samopuprave, to je ogroman prostor. To ne može ni HDZ pokriti.”

Jeste li za ili protiv reforme teritorijalnog ustrojstva koju gura Most?

“Apsolutno smo za reformu. Moramo decentralizirati našu zemlju. Mi bismo županije okrupnili, organizirali u regije. Uvijek će Zagreb biti poseban jer to je posljedica dugotrajne politike centralizacije. Država uzima sve, premalo vraća, prevelik je broj dužnosnika.”

Posljedica takvog ustrojstva je i afera Dnevnice? DORH sada istražuje i Sabor?

“Ako ima temelja, svakako treba istražiti. Meni je šokantno da je u srcu države i Vlade nestao toliki novac i da se tek sada to otkriva. To je prije svega nacionalna sramota.”

Hoće li na raspravi o izvješću rada DORH-a glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dobiti vaše povjerenje?

“Apsolutno ne, nema šanse. Jedva čekam da Cvitan dođe u Sabor pa da mu kažemo sve što mislimo o njegovom radu, ali nikako da se to dogodi. Dugo je na dnevnom redu, ali nikako se to ne dogodi. Čini mi se da neće biti prije stanke pred lokalne izbore. To se događa kako bi se izbjegao fokus javnosti.”

Je li Ivan Pernar benefit za Živi zid, donosi li glasove i povjerenje ili stvara opterećenje svojim nastupima?

“Kolega Pernar je kolega Pernar. Kao i svi ima svoje prednosti i nedostatke, ima svoj način rada i radi najbolje što misli da može raditi. Jest donio jednu novu dimenziju političkom djelovanju Živog zida koja je bila više nego pozitivna.”

Ne bojite se populizma?

“Populizam je za mene rješavanje popularnih problema.”

Danas će se u Saboru imenovati istražno povjerenstvo za Imunološki zavod. Vi ste puno govorili o tome.

“Jedan od naših uspjeha je što je Sabor izglasao da treba osnovati povjerenstvo i danas će se birati članovi. Idemo raditi.”

Koji su dosezi rada povjerenstva? Ima li instrumente zaista istražiti i napraviti nešto?

“Po zakonu ima sve moguće instrumente da istraži, utvrdi i predloži mjere. Ovlasti su velike. To će biti model, primjer za sve drugo. Moramo doći do trenutnog stanja i vidjeti na koji način obnoviti proizvodnju.”

Koliko očekujete kad je riječ o Pernaru i njegovoj kandidaturi u Zagrebu?

“Ne mogu vam ovog časa puno reći. Zagreb jest nacionalni fokus, tu će biti najviše događanja.”

Kako komentirate odluku HDZ-a da Drago Prgomet bude njihov kandidat u Zagrebu?

“Mislim da je to bilo očekivano, ali i da je pravi kandidat HDZ-a Milan Bandić i da su dogovorili postizbornu koaliciju, a da gospodin Prgomet ide reda radi. Naš cilj je ulazak u gradsko vijeće. Mi idemo uvijek na pobjedu, međutim teško da će Pernar postati gradonačelnik, ali će postati vijećnik.”

Facebook Komentari