Predsjednica: položaj Hrvata u RS-u je loš, u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obratila se danas sudionicima znanstveno- stručnog skupa “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?” koji se održava u Neumu.

”BiH je izložena novim izazovima, posebno zbog rasta broja eksremističkih grupa i migrantske krize. Uz jačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj, položaj Hrvata u RS-u je loš. Hrvatska snažno podržava suverenitet BiH i teritorijalnu cjelovitost”, izjavila je predsjednica RH.

Konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH ugrožena zbog puzajućih promjena Daytonskog sporazuma, posebno kroz odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH. BiH je izložena i novim izazovima, posebno međunarodnom terorizmu te prijetećoj migrantskoj krizi, a raste i broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika izbjeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata. Međunarodna zajednica dugo je zatvarala oči pred ovim činjenicama, rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Spremni smo pomoći BiH u borbi protiv terorizma i ilegalnih imigracija. Hrvatska očekuje hitno donošenje novog izbornog zakona, hitno donošenje novog statuta Grada Mostara i pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice. Želim vam potpuni uspjeh ovog skupa”, poručila je Grabar Kitarović obraćajući se sudionicima skupa u Neumu.

Znanstveno-stručni skup održava se u organizaciji kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH, Odjeljenje za znanost i obrazovanje HNS-a BiH, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Facebook Komentari