MOST-ovac Bulj ne slaže se s odlukom Vlade o poskupljenju cestarina, trebaju pojeftiniti, evo zašto

Izvor: Dražen Prša

Današnju Vladinu odluku o poskupljenju cestarina komentirao je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

”Poskupljenje nije rješenje, pa autoceste su nam već sad prazne, treba pojeftiniti cestarine. Pojeftinjenje bi povećalo broj ulaza vozila. Ljudi će sad koristiti alternativne pravce, zato smatram ovo je loš potez”, kazao je Bulj.

Pojeftinjenjem bi se povećao budžet autocesta, smatra, i poziva ministra Butkovića da ‘razmisli o ovoj odluci’ jer bi ‘pojeftinjenje imalo bolji učinak na gospodarstvo’, dodao je.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila odluku o poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora prema kojoj će cijene cestarine porasti za 5 posto na nivou cijele godine, a omogućeno je i sezonsko poskupljenje koje bi ove godine trebalo iznositi 10 posto u vrijeme ljetne sezone.

Pojašnjavajući takvu odluku, resorni ministar Oleg Butković podsjetio je da hrvatski cestovni sektor karakterizira visoka zaduženost i nemogućnost otplate kreditnih obveza.

“Ukupna zaduženost sektora iznosi 5,2 milijarde eura ili približno 39 milijardi kuna, od čega samo ove godine na naplatu dolazi 1,14 milijardi eura ili 7,8 milijardi kuna. Ukupni dug ovog sektora čini nešto više od 13,5 posto ukupnog javnog duga države. Uz postojeće prihode, koji su u 2016. prema 2015. rasli za 7 posto, nije moguće isplaćivati kreditne obveze idućih 5 godina“, kazao je Butković, ističući da se restrukturiranjem 13,5 posto ukupnog duga države stvaraju i uvjeti ukupne fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti države.

Facebook Komentari