VIDEO Bulj u Saboru: Cijelu Hrvatsku za vrat drže tajkunski lobiji, razni tedeschiji, todorići i guraju nas u krizu

Sabor nastavlja zasjedanje raspravom o Prijedlogu zakona o osiguranju radničkih tražbina, u slučaju stečaja poslodavca i u slučaju blokade računa poslodavca zbog nemogućnosti prisilne naplate neisplaćene plaće.

Marin Škibola replicirao je kako se postavlja pitanje uzroka tolikog broja blokiranih pravnih i fizičkih osoba. “Koji je smisao centralne banke i monetarne politike u tom dijelu? Da se poveća novčana masa i da se likvidnost ojača”. Jelkovac mu je kazala kako se problemi gomilaju već godinama te se pozvala na globalnu krizu.

Marija Jelkovac je u ime Kluba zastupnika HDZ-a izrazila “poštovanje svim radnicima u Hrvatskoj”. Kazala je i kako je problem što većina stečajnih postupaka završi prije nego što počnu. “Ako je vrijednost stečajne mase toliko mala da se ni troškovi stečajnog postupka ne mogu iz nje podmiriti, onda stečaj završava i prije nego što je počeo.”

Navela je potom i podatke o blokiranim tvrtkama i pravnim osobama u Hrvatskoj te ukazala da većina stečajeva završi gašenjem tvrtke.

Mirando Mrsić je u ime Kluba zastupnika SDP-a kazao kako je Hrvatska na lošem glasu u Europi zbog neisplate plaća radnicima. “U Europi poslodavac koji ne može isplatiti plaću odlazi u stečaj, i radnici se onda namiruju iz stečaja”, kazao je.

Naveo je i kako je pravo radnika da primi plaću za svoj rad ustavna kategorija. Jedini zakon koji je doveo do toga da se u Hrvatskoj smanji broj poslodavaca koji ne isplaćuju plaća radnicima jest upravo ovaj o kojem se danas raspravlja, kazao je Mrsić.

Marko Vučetić (Most) kazao je da se ovim zakonima pokušava obuzdati pohlepa onih poslodavaca koji su bili toliko gramzivi i nesposobni da su urušili i vlastitu djelatnost, a na štetu radnika.

U raspravu su se kao Klub zastupnika uključili i zastupnici Mosta, koji su naveli niz primjera izrabljivanja radnika u Hrvatskoj. Istaknuli su kako je ovaj zakon ipak jedan pomak. Miro Bulj kazao je kako je ključ “činjenica da smo izgubili ljudski resurs, potencijal”. Naveo je kako cijelu Hrvatsku za vrat drže tajkunski lobiji, “razni tedeschiji, todorići”, i guraju nas u gospodarsku krizu.

Bunjac je istaknuo i kako je neisplata plaća kazneno djelo te upitao: “A kad je netko kažnjen za to?” Naveo je i da država ne štiti ni radnike ni seljake. “Kad bi država shvatila da zaštitom radnika i seljaka radi u vlastitu korist, onda bi vrlo brzo prosperirala.”

Branimir Bunjac je u ime Kluba zastupnika Živog zida i Snage kazao kako država i dalje posluje s čovjekom koji je dužan svojim radnicima i dobavljačima. “Hoće li ovaj zakon doprinijeti tome da radnici tvrtke Naprijed konačno dobiju svoje plaće?” Naveo je i niz primjera drugih tvrtki koje su prevarile svoje radnike, odnosno nisu im isplatili njihova potraživanja.

“Jel’ vi znate da u zaštitarske tvrtke inspekcija rada ne može doći bez najave? Mislite da lažem? Evo, ovo je izvještaj inspektora rada”, kazao je Bunjac. Dometnuo je kako ne misli da će ovaj zakon popraviti stvari, jer je cijeli sustav prilagođen tomu da se zaštite poslodavci, a ne radnici.
10:41 Gordan Maras kazao je kako se svi slažu da treba dodatno štititi prava radnika. “Ono što sada posebno treba zabrinjavati jest da u Hrvatskoj sada 10.670 ljudi radi, a ne prima plaću.” Istaknuo kako je Vlada kriva što se nepošteni poslodavci ne kažnjavaju.

Katarina Ivanković Knežević je ime predlagatelja obrazložila predložene izmjene zakona o osiguranju radničkih tražbina, kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvo EU-a.

Diskriminacija vozača starijih od 65 godina

Branko Bačić je u ime Kluba HDZ-a kazao kako već pet mjeseci Sabor zasjedanja počinje stankama, “kroz koje se javnosti prikazuju navodne afere o kojima bi trebalo raspravljati”. Naveo je da se time želi insinuirati da je Hrvatska zemlja u kojoj se ne poštuju ljudska prava, zemlja nepotizma i korupcije, “ali neprimijećeno prolaze podaci o rastu gospodarstva”. Naveo je potom niz brojki koje ukazuju na jačanje i rast gospodarstva.

Miroslav Šimić je u ime zastupnika Kluba Mosta komentirao rad Sabora. Kazao je kako je ovaj saziv Sabora, ako se uspoređuje s tri prethodna, najuspješniji i po broju radnih dana i po raspravljenim temama i zakonima. “Vezano za zakonske prijedloge i neke važne teme koje je upravo Most stavio na dnevni red ovog Sabora, moram podsjetiti da kada smo zatražili hitnu proceduru za njih, onda su neki klubovi zastupnika oštro prosvjedovali i tražili da se provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću”, kazao je Šimić.

Kažimir Varda iz Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, SMSH-a i Reformista osvrnuo se na, kako kaže, diskriminaciju vozača starijih od 65 godina. Vardi je zasmetalo što se na taj način “dob poistovjećuje s bolešću, a dokazano je da su vozači stariji od 65 godina oprezniji i savjesniji. Glavni krivci prometnih delikata, pa i smrtnih slučajeva u prometu, su alkohol, droge i neiskustvo”.

Istaknuo je kako se predlaže produženje radnog vijeka na 67 godina, a sa 65 postaje nesposobna za vožnju. “Kako će se ta osoba dovesti na posao?”

Goran Beus Richembergh je u ime Kluba HNS-a kazao kako žele upozoriti na neodrživo prometno rješenje za kolni pristup novoj zračnoj luci. Istaknuo je kako će grad Velika Gorica ostati potpuno odsječen od zračne luke, jer se pristup rješava iz pravca Domovinskog mosta.

To će nanijeti štetu i smještajnim kapacitetima Velike Gorice, “a s druge strane je to potpuno prometno nelogično, jer je postojeći pristup na snazi otkad postoji zračna luka”.

Ivan Lovrinović je u ime Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku kritizirao važnost tema o kojima se raspravlja u Saboru. Kazao je da su od 66 točaka dnevnog reda prošlog tjedna 28 točaka bili razni izvještaji o radu. Od tih 28, čak 24 odnosilo se na 2015. godinu, a ostale 4 na 2014. godinu. “Vidite što je postalo prioritet našeg rada”, kazao je Lovrinović i predložio Petrovu da objedini glasanje o tim izvještajima na godišnjoj razini, “uštedjet ćemo barem dva tjedna našeg rada”.

Spomenuo je i kako su neki prijedlozi zakona upućeni da idu po hitnom postupku, ali oni nisu na dnevnom redu. “Jesu li tomu razlog nadolazeći izbori?”

Ivan Vilibor Sinčić je u ime Kluba Živog zida i Snage ponovno upozorio na problem ovrha i deložacija u Hrvatskoj te spomenuo primjer Nevenke Licul iz Rijeke, kojoj je prijetila deložacija (u međuvremenu odgođena, što je njegov kolega Ivan Pernar objavio na svom Facebooku prije Sinčićeva izlaganja) zbog duga za pričuvu.

“Pozivam vladajuće da zaustave ovu nepravdu, prije svega Most, koji drži Ministarstvo uprave i MUP”, kazao je Sinčić.

Upitao je i kad će biti drugo čitanje Ovršnog zakona. “Održite obećanje koje ste dali svojim biračima. Ako nećete vi, mi ćemo!”

Bojan Glavašević je u ime Kluba zastupnika SDP-a kazao kako je na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu potvrđeno kako za iduću akademsku godinu na Hrvatskim studijima predviđeno nula mjesta na studiju filozofije, “čime se taj studij praktički ukida”. Istaknuo je kako je studij filozofije na Hrvatskim studijima bio najbolje ocijenjen, za razliku od onih na Filozofskom fakultetu te na onom Družbe Isusove. Upitao je ima li s time veze što je s tog studija došla prijava protiv ministra Pave Barišića za plagijat sveučilištu u Augsburgu. “Smatramo da u ovom slučaju postoji velika vjerojatnost da je ovdje riječ zapravo o odmazdi.”

Istaknuo je kako se po potpuno suludim kriterijima uništava znanost i obrazovanje te da mladi odlaze iz Hrvatske studirati na stranim sveučilištima. “Hrvatska sada nije zemlja znanja, to treba istaknuti”, kazao je. Naglasio je kako zadiranje u autonomiju sveučilišta u Hrvatskoj je vrlo zabrinjavajuće.

Prije početka rasprave prisegu je dao Alen Prelec, koji će u Saboru zamjenjivati Zorana Milanovića. Božo Petrov predložio je dopunu dnevnog reda, i to o utemeljenju dana osoba s poteškoćama i izvješću premijera Andreja Plenkovića o sastanku Europskog vijeća. Zastupnici su prihvatili izmjene dnevnog reda, a premijerovo izvješće na dnevnom će redu biti u 15 sati.

Gordan Maras je kazao kako je dnevni red nadopunjen i u petak i danas, a u petak su zastupnici SDP-a predložili dva zakona, o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu i o ratifikaciji Istanbulske konvencije, i to u hitnoj proceduri. Zamjerio je Petrovu što je te zakone stavio na kraj dnevnog reda. “Ako ne mislite da bi te zakone trebalo prihvatiti u hitnom postupku, onda ih nemojte ni uvrštavati.”

Petrov je odgovorio kako za raspravu o zakonima treba imati mišljenje resornih odbora te da je ova odluka o stavljanju na kraj dnevnog reda samo privremena.

Niz klubova zastupnika potom je zatražio stanke. Petrov je, nakon što su se svi izredali u zahtjevima za stanku, kazao: “Nema drugih zainteresiranih? Onda dobro, odobravam stanku od 10 minuta, za press konferenciju”, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari