Sandra Švaljek: Depolitizirat ću kulturu u Zagrebu

Piše: Dražen Prša

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek u Tvornici kulture održala je tribinu o kulturnoj politici Grada Zagreba „Od kritike do prilike“ na kojoj je kao tri ključne točke izdvojila depolitizaciju kulture, osnovanje samostalnog gradskog ureda za kulturu te davanje gradskih prostora i objekata kulturne baštine u povoljan najam umjetnicima, malim izdavačima i drugim stvarateljima iz kreativnih industrija.

Na tribini su sudjelovali Tihomir Milovac, povjesničar umjetnosti i muzejski savjetnik u MSU (ujedno i kandidat za zamjenika gradonačelnice Sandre Švaljek), Jasna Bilušić glumica i glazbenica, Krešimir Marmilić violinist, Leo Vukelić producent i multimedijski umjetnik te Marko Torjanac, glumac redatelj i umjetnički ravnatelj kazališta Planet Art.

U publici su bili brojni renomirani umjetnici: kazališna redateljica Snježana Banović, umjetnička voditeljica Eurokaza Gordana Vnuk, glumac Aleksandar Cvjetković, glumica Lana Gojak, likovna umjetnica Anita Zlomislić, Branko Vukšić… te članovi stručnog tima Sandre Švaljek Vladimir Ferdelji, Tea Horvat, Jozo Milićević i Vesna Vrga Perović.

„Bitan element mog programa je depolitizacija kulture. Svjesni smo koliko je politika zatrovala sektor kulture u Zagrebu pa bavi pogodovanjima a ne onime što joj je osnova. Osnivanje samostalnog ureda za kulturu drugi je najvažniji element moga programa jer su brojni građani peticijom to tražili još prije dvije godine.

U svome programu navela sam i neke kapitalne projekte o kojima se mnogo govorilo ali ih nitko nije proveo: primjerena gradska knjižnica na primjerenoj lokaciji, dvije multimedijalne dvorane od kojih bi jedna trebala biti na mjestu Paromlina što će se učiniti u dogovoru s Ministarstvom kulture, izgradnja druge scene HNK-a te obnova i nadogradnja postojećih kulturnih objekata među kojima su svakako kazalište Gavella i kazalište Komedija“, rekla je Sandra Švaljek čiji je cilj poticati poduzetništvo u kulturi i među mladim umjetnicima – gradske prostore i objekte kulturne baštine dati u najam umjetnicima, malim izdavačima i drugim stvarateljima iz kreativnih industrija.

Facebook Komentari