Sveučilište u Augsburgu potvrdilo prijavu za autoplagijat protiv Pave Barišića

Novinar Deutsche Wellea objavio je na Twitteru dio poruke Sveučilišta u Augsburgu, u kojemu se navodi da je potvrđena prijava protiv aktualnog ministra obrazovanja u hrvatskoj Vladi, Pave Barišića.

Barišić je, podsjetimo, prijavljen za autoplagiranje – odnosno prepisivanje vlastitih ranije objavljenih radova u svrhu stjecanja novog akademskog stupnja.

Ministar Barišić prijavljen “putem e-maila”, navodi kolega Srećko Matić, dodajući da će se, ukoliko ova komisija utvrdi da su sumnje u autoplagijat osnovane, pokrenuti istraga.

O odluci “suda” Sveučilišta u Augsburgu, podsjetimo, ovisi Barišićev o(p)stanak u Vladi. Naime, Most koji je bio suzdržan na glasanju o povjerenju ministru, kojega je Odbor za etiku u znanosti i obrazovanju proglasio plagijatorom, omogućio mu je da ostane na čelu Ministarstva. Nakon toga su, pod pritiskom javnosti, poručili da ga neće podržati ukoliko se potvrdi i autoplagijat.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić i prof. dr. sc. Jure Zovko, podsjetimo, prijavili su Barišića s optužbom da je prilikom izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilistu u Augsburgu prekršio akademsku proceduru

Facebook Komentari