Istraživanje: Radnici bez oporavka, u Hrvatskoj plaće su niže nego prije osam godina

Europski sindikalni institut (ETUI) i Europska konfederacija sindikata (ETUC) u novom istraživanju u okviru analize „Benchmarking Working Europe 2017“, danas objavljene, upozoravaju kako radnici još uvijek ne osjećaju ekonomski oporavak: u sedam država članica Europske unije, među kojima i Hrvatska, plaće su niže nego prije osam godina.

U razdoblju od 2009. do 2016. realne plaće (prilagođene za inflaciju) svake godine su bilježile pad u prosjeku 3,1 posto u Grčkoj, jedan posto u Hrvatskoj, 0,9 posto u Mađarskoj, 0,7 posto u Portugalu, 0,6 posto na Cipru, 0,4 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu i 0,3 posto u Italiji.

Istraživanje također pokazuje kako su plaće u 18 država članica EU-a rasle puno sporije u sedam godina nakon krize nego u osam godina prije toga; realne plaće porasle su u samo tri zemlje – Njemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj.

Istraživanje ističe i kako u većini zemalja minimalna plaća ostaje preniska pa čak i radnici s punim radnim vremenom nemaju dostojanstven standard života. Nadalje, deregulatorne reforme sustava industrijskih odnosa, provođene u mnogim zemljama, stvorile su okvirne uvjete koje dodatno otežavaju uzlaznu konvergenciju plaća i ostvarivanje ekonomskog rasta potaknutog plaćama.

Sve su veće razlike između različitih skupina radnika i između različitih zemalja: radnici stariji od 65 godina više sudjeluju na tržištu rada, što može biti odraz održivog radnog života ali i nedovoljnih prihoda od mirovina. Mladi i oni s niskom razinom obrazovanja i dalje su u vrlo teškom položaju na tržištu rada, a dugotrajna nezaposlenost među tom skupinom i dalje je vrlo izražena, i raste. Istodobno, sve je veći udio radnika koji su zarobljeni u poslovima s atipičnim oblicima ugovora o radu i niskim primanjima te su u riziku od siromaštva iako zaposleni. Općenito, zadnjih devet godina povećan je rizik od siromaštva uz rad.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel upozorava kako je takvo stanje neodrživo, i za radnike i za ekonomiju. „Novinski naslovi govore o rekordnom rastu BDP-a, rastu industrijske proizvodnje, izvoza, povoljnijim kreditnim rejtinzima… Međutim, nema ekonomskog rasta bez rasta zapošljavanja i kvalitetnih radnih mjesta. Krajnje je vrijeme da taj oporavak osjete i hrvatski građani. Radnici u Hrvatskoj trebaju veće plaće. Zato je SSSH pokrenuo inicijativu „Vrijeme je za NAŠ oporavak – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta,“ piše sindikat u priopćenju.

Facebook Komentari