Hrvatski dizajner Mirko Ilić primijetio da je huligan s Poljuda nosio jaknu, kaže, sa simbolom neonacističkih skupina

Jedan od najpoznatijih hrvatskih dizajnera Mirko Ilić na Facebooku se osvrnuo na subotnji incident na utakmici Hajduk – Rijeka kada je maskirani huligan uletio na stadion i sa šipkom u ruci trčao za sucem, prenose mediji.

Ilić ističe kako nažalost nitko nije primijetio znak na jakni koju je mladić nosio. Dodaje kako se radi o simbolu kojeg koristi nekoliko neonacističkih skupina. Riječ je, kaže, o modificiranoj verziji simbola 2. SS oklopne divizije, jedne od 38 divizija koje je ustrojio Oružani zaštitni odred (Waffen Schutzstaffel) tijekom Drugog svjetskog rata.

Svojom objavom izazvao je žestoku raspravu. Huligan je, naime, nosio jaknu njemačke marke Thor Steinar.

Taj kontroverzni brand osnovan je 1999. godine i postao je vrlo popularan među neonacističkim grupama. Iako je službeni stav vlasnika brenda Thor Steinar, bio da nemaju veze s koketiranjem s nacističkim simbolima, njihovu odjeću je zabranjeno nositi u Bundestagu, piše 24sata.

Kompanija je šokirala mještane i gradsko vijeće Chemnitza u Njemačkoj kada je 2012. otvorila trgovinu ‘Brevik’, čiji naziv podsjeća na norveškog monstruma Andreasa Breivika koji je u ljeto 2011. ubio 77 ljudi. Odjeća se prodaje i u nekoliko trgovina u Hrvatskoj.

U Njemačkoj odjeću etikete Thor Steinar zabranjeno je nositi i u parlamentu pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, te na stadionima Borrusije iz Dortmunda, berlinske Herthe i Werdera iz Bremena, pišu 24sata.

Facebook Komentari