Uzinić o Ustavnom sudu i pobačaju: Dobiva se dojam da je unaprijed zadana zadaća

Dubrovački biskup Mate Uzinić gostujući u “Nedjeljom u dva” komentirao je odluku Ustavnog suda koji je odbacio prijedloge da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim.

Biskup je rekao kako nije čitao presudu već priopćenje Ustavnog suda.

“Dobiva se dojam da je unaprijed zadana zadaća. U samom rješenju postoje kontradikcije – najprije se kaže da je život vrijednost iznad svega, a onda se na drugom mjestu pravo na privatnost stavljaiznad prava na život”, kazao je biskup.

Upravo iz tih kontradikcija biskup iščitava da se radilo prema nečijim napucima. Kaže da je znao da neće biti doneseno drugačije rješenje.

“Ustavni sud kaže da je to svjetonazorsko i moralno pitanje … Ja i vi smo potpuno različitih svjetonazora, a o pobačaju imamo sličan stav”, rekao je biskup Uzinić.

“Time što je Ustavni sud naveo da je pitanje pobačaja svjetonazorsko pitanje, svojoj odluci je dao političku dimenziju”, naglasio je.

Istaknuo je i da kod pitanja abortusa nisu važni stavovi Katoličke crkve: “Bitan je odgovor na pitanje od kad se priznaje život”.

Crkva treba obraćati ljude, kad bi katoličke žene poštivale život od začeća u Hrvatskoj, a nas je 86 posto, taj bi problem bio manji nego što jest. Dijete nije tijelo žene, to je novo ljudsko biće. Ono što se događa jest da se i na žene stavlja veliki teret, mislim da niti jedna žena nije potpuno svjesno napravila abortus, mislim da su muževi i okolina i sami zakoni to napravili, okolina ih prisiljava da naprave nešto što kao majka nikada ne bi htjele napraviti. Trebamo pomoći ženama da budu slobodne, da izaberu život, omogućiti da ne dođu u tu situaciju da naprave takvu tragediju – kaže biskup Uzinić.

Ističe kako zabrane izazivaju veće posljedice ako se ne dogodi obraćenje, no budući da se radi o ljudskom životu onda smatra kako bi pobačaj trebalo zabraniti.

– Pravila moraju postojati, kad moj izbor ne ugrožava drugo ljudsko biće onda je to u redu, a kad ugrožava onda to nije u redu – zaključio je.

Osvrnuo se i na zahtjev biskupske konferencije da se ukine rad nedjeljom.

– Nedjelja je radi čovjeka, kad bismo svi i oni koji se zalažu za profit, trebaju voditi računa o tome čovjeku, a čovjeka neće biti ako nam se razore obitelji, neće biti profita, zarade, poreza… Nikad se nije postavljalo pitanje da bi svi prestali raditi, no jesu li trgovine otvorene nedjeljom u službi čovjeka? Postoje službe bez kojih društvo ne može funkcionirati, ali postoje puno stvari koje su nametnute, mnogi trgovački centri nedjeljom daju različite popuste i tako pokušavaju dovesti što više ljudi. Koliko žena i majki mora raditi da bi netko otišao kupiti si nešto, a nedjeljom te majke nemaju kome ostaviti svoju djecu jer vrtići i škole ne rade – kazao je.

Komentirao je i fenomen Međugorja.

– Nemam neko mišljenje o tome, mogu primijetiti kao i mnogi drugi da mnogi vjernici dolaze u Međugorje, da se tamo događaju dobre stvari. Istina, , malo je čudna uopće dužina tih ukazanja i kada se ukazuje, kažu da imaju te poruke, ne pratim ih ništa previše, te poruke nisu ništa posebno nego ponavlja ono što je bitno – kazao je Uzinić.

Facebook Komentari