Relković spušta lopticu: Kovačić možda i ne da ostavku, ali za to se trebaju javiti Đakić i Medved

Savjetnik ministra uprave, Ivana Kovačića, Ivica Relković, u Dnevniku u 22 za N1 je komentirao napise Slobodne Dalmacije, da se ministar Kovačić sprema dati ostavku u Vladi Andreja Plenkovića.

“Mislim da je to malo preuveličan oblik medijskog naslova. Ono što smo danas potpredsjednik Vlade, Ivan Kovačić, i ja komunicirali tijekom dana, zbog jednog događaja, koji je zaista nevjerojatan, da zastupnik HDZ-a, Josip Đakić, neke odluke ministra Kovačića nazove podlim, trebalo komentirati i odlučili smo se za izjavu u kojoj se poručuje da tražimo od Josipa Đakića ispriku ministru Kovačiću”, kazao je Relković za N1.

Komentirao je i izjavu Arsena Bauka. “S druge strane, u toj je izjavi i komentar gospodina Bauka, gdje pokušava ministra Kovačića hvatati u klopku oko poznatog statuta i izraza ‘Za dom spremni’, pa je i to komentirano u smislu prema SDP-u i prema samom predsjedniku SDP-a, Davoru Bernardiću. Ako se ministar Kovačić na ovako fer način ponaša prema kadrovskim pitanjima, zaista na najkorektniji način prima zamjenicu predsjednika zagrebačkog SDP-a, a netko tko četiri godine nije ništa radio po tom pitanju stavlja zamke, ismijava na neki način ministra Kovačića, smatramo da samo pokazuju koliko im je stalo do toga kad je prema njima netko korektan. Mislim da je u ova dva dana, ono što je proživio ministar Kovačić radi korektnosti prema i lijevima i desnima, da dobije šamar s obje strane, da je to nečuveno u hrvatskoj politici”, rekao je Relković.

Ipak, odluka o ostavci ministra Kovačića nije konačna, rekao je Relković, koji je Kovačića istaknuo kao možda najkooperativnijeg u suradnji Mosta i HDZ-a. “On zaista na najkooperativniji način smiruje sve što može smiriti, već i u prošloj Vladi, a sad vrlo kooperativno, što se vidi iz ovih primjera, gdje je primio na molbe druge ljude, on sudjeluje u tome, ali ne može dopustiti da netko uz podsmijeh njegovu odluku nazove podlom. Mislim, to je zaista izvan svake normalne retorike koja u hrvatskoj politici treba postojati”, rekao je Relković.

Otkrio je i čime je Kovačić još nezadovoljan. “Ministar Kovačić nije puno izlazio u javnost, upravo zato što priprema temeljite stvari, koje se trebaju dogoditi uz reforme, i ministar Kovačić u ovom trenutku nije u poziciji da govori o zadovoljstvu i nezadovoljstvu, jer će te reforme tek slijediti. Ali ako ovakvo ponašanje jednog zastupnika prema njemu ostane kao nešto što je dopušteno, onda se ministar Kovačić može pitati kako će neki drugi reagirati kad dođe do situacije reformi koje će se ticati većine ministarstava, agencija i tako dalje. Mi želimo jedan fer odnos, koji ovim istupom gospodina Đakića mora biti saniran”, rekao je Relković.

Što, međutim, ako se Đakić ne ispriča Kovačiću? “Ako se gospodin Đakić ne ispriča, a sam premijer ne učini ništa da premosti situaciju koju je gospodin Đakić napravio, ja ne znam kako će gospodin Kovačić i ja, koji dolazimo na sastanke, na koji način da dolazimo – kao podlaci? Mi nismo podlaci, mi smo najafirmativniji dio želje da se Vlada očuva i da radi, jer ova Vlada je zaista dobro krenula i treba ići dobrim smjerom, ali ovo se ne smije početi događati, da netko ministra nazove podlom, jer je korektno HDZ-ovom ministru pomogao. To se ne smije dopuštati, jer onda neće urodit dobrim plodovima”, rekao je Relković.

Facebook Komentari