Plenković u Bruxellesu: Tu moramo biti jasni i otvoreni, EU od više brzina već postoji i danas

U Bruxellesu se održava sjednica Europskoga vijeća na kojem sudjeluje i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Premijer Plenković je kazao da je tema sastanka bila pitanje obrane i tješnja suranja između ministarstava obrane zemalja Unije i to nakon Brexita.

“Treba napraviti iskorak, važno da je RH poslala signale, povećali smo izdatke za obranu”, kazao je.

Plenković je komentirao i nedavno predstavljenu “Bijelu knjigu o budućnosti Europe” u kojoj se, između ostalog govori o Uniji u više brzina. Hrvatski premijer ocijenjuje da takva EU već postoji.

“Tu moramo biti jasni i otvoreni, EU od više brzina već postoji i danas, imamo članice u eurozoni i Schengenu i one koje nisu. Ona postoji, a važno je da ne prevlada logika da nekoliko velikih radi jednu unutarnju grupu tješnje suradnje, a da drugi u tom procesu ostanu na margini. HR će se zalagati da se ide ka tješnjijoj suradnji na tom putu”, kazao je Plenković ističući kako je mišljenja da će se od svakog scenarija o budućnosti Unije uzeti ponešto.

Za budućnost Unije, istaknuo je, važno je da se poveća legitimitet EU institucija, uspostavi brana rastućem populizmu, da građani imaju više koristi od proračuna i institucija Unije, te snažnija uloga Unije na globalnom planu.

“Na ta tri stupa po meni leži kvalitetna budućnost europskog projekta”, kazao je Plenković.

Facebook Komentari