Beskrupulozni akviziteri iskorištavaju starije osobe – baka za jednu žarulju i radio 100 kn mjesečno za struju

U potrazi za novim korisnicima, tvrtke angažiraju akvizitere koji građane zovu na telefon, dolaze im na vrata, zaustavljaju ih u prolazu nudeći razne usluge. Pritom površno, bez detalja prezentiraju usluge razmišljajući uglavnom samo o svom profitu – jer plaćeni su po broju sklopljenih ugovora.

Tako se događa da 85-godišnjoj ženi koja živi u trošnoj kućici samo s jednom žaruljom akviziteri koji prodaju struju podvale nekoliko različitih ugovora. Baka za jednu žarulju i radio 100 kn plaća mjesečno za struju, a jedno vrijeme su stizali i računi za struju iz dvije tvrtke…..

Gospođa Ana Škorić s mužem skromno živi u trošnoj kućici pazeći na svaku kunu. No i to malo što imaju brzo nestane. U ovom slučaju zbog lakovjernog prihvaćanja ponuda akvizitera koji, obećavajući uštedu, nude promjenu opskrbljivača električnom energijom.

Ugovor nije mogla pročitati, a jedva ga je uspjela i potpisati 2014., kad je prešla opskrbljivaču RWE koji joj je ponudio jeftiniju struju. Godinu poslije isto to joj nudi i tvrtka 220V. Gospođa Škorić i taj ugovor potpisuje jer su jedine riječi koje je zapamtila – jeftinija struja.

U pomoć joj je priskače susjed Vladimir koji se brine, koliko može, o bračnom paru Škorić. Zabrinut, obratio se Potrošačkom kodu za pomoć.

A ovakih slučajeva sve je više. Meta akvizitera najčešće su starije osobe koje je lako uvjeriti da potpišu i ono što ne razumiju.

Građani moraju imati sve informacije kod sklapanja ugovora izvan službenih prostorija, poručuje Đema Bartulović iz Ministarstva gospodarstva.

Prodavatelji moraju pružiti kupcu sve informacije o svim osnovnim podacima koji su bitni za potrošača da bi sklopio ugovor. To je cijena proizvoda, glavne karakteristike proizvoda i ono što je važno – pravo potrošača da ugovor jednostrano raskine u roku od 14 dana.

Sve je više starijih i nemoćnih koji se nemaju komu obratiti za pomoć i, nažalost, lake su mete onima koji u svemu vide zaradu, bez sažaljenja i ljudskosti, javlja HRT.

Facebook Komentari