Pravosudne farse i tragedije: Ustavni sud čekao i odlučio da neće odlučiti – zakon je u čekanju izišao iz primjene

Ustavni sud je šokirao Blokirane, naime, stiglo im je rješenje da ne može ocjenjivati ustavnost zakona koji se ne primjenjuje od početka ove godine, no drugo je pitanje zašto se taj predmet kiselio od 2014. godine na sudu.

Blokirane je razveselilo, naravno kao utjeha, izdvojeno mišljenje jednog suca, Andreja Abramovića, pa su ga istaknuli.

Ustavni sud je, naime, na prijedlog Udruge Blokirani, mogao direktno otkloniti brojne sudske i upravne postupke koji se vode u primjeni ustavno suspektnih odredbi Općeg poreznog zakona, drže u toj udruzi.

USTAVNI SUDAC PROTIV ODLUKE USTAVNOG SUDA

” Žalim što se ne mogu složiti s mišljenjem većine ustavnih sudaca “- naglasio je to, ustavni sudac Andrej Abramovic, sudac Ustavnog suda, u izdvojenom mišljenju koje je danas pristiglo na adresu Udruge Blokirani.

USTAVNI SUD ODBIJA POMOĆI SOCIJALNO UGROŽENIM GRAĐANIMA

Izdvojeno mišljenje suca Abramovica pristiglo je zajedno s odlukom i Rješenjem Ustavnog suda U-I2659/2014 OD 07.02.2017. kojim sud odbija prijedlog Udruge Blokirani da se ustavno suspektne odredbe Općeg poreznog zakona proglase neustavnim.

Rješenje zapravo da ustavni suci, još jednom u nizu odbija preuzeti odgovornu odluku nezavisnog autoriteta, te pomoći hrvatskim građanima, blokiranim obrtnicima, OPG-ovcima i ostalim malim poduzetnicima u borbi s korumpiranim političko -ovršno- korupcijskim djelom elite.

Podsjetimo da je Ustavni sud prethodno već odbio prijedlog Udruge u dijelu ocjene ustavnosti Ovršnog zakona, Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a danas i u dijelu Općeg Poreznog zakona. Ostaje sačekati odgovor još u dijelu Zakona o obveznim odnosima no u negativni odgovor ne treba sumnjati. Ustavni sud RH neće protiv politike, kaže Miriam Kervatin iz udruge Blokirani.

No reakcije sudaca poput Abramovića, i suca Kolakušića koji je jučer na HRT-u izjavio :”Dosta je pljačke!”, a vezano uz Ovršni zakon ukazuju da se nešto važno mijenja u Hrvatskoj. Polako koračaju novi hrabri suci koji drže do svog integriteta , koji brane dignitet sudaca, polako ali nezadrživo. Osobito jer je riječ o sucima.
Nama, Udruzi Blokiranih, je drago da smo djelom pozitivne promjene u Hrvatskoj, kaže Kervatin.

U HRVATSKOJ OVRšNOJ PRAKSI SE GOTOVO NITKO NE OBAZIRE NA USTAV

Podsjetimo, Udruga Blokirani, na prijedlog predsjednice udruge Miriam Kervatin, podnijela je 26.svibnja,2014. zajednički prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih odredaba Ovršnog zakona te određenih odredbi iz povezanih zakona što uključuje Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima; Zakon o obveznim odnosima i Općeg poreznog zakona.

“Budući da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Budući da su sva ljudska bića obdarena razumom i sviješću , a budući da se provedbom paketa ovršnih zakona u Hrvatskoj krši priznanje urođenog dostojanstva te jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske obitelji temelj slobode, pravde i mira. Budući da je nepoštivanje i zanemarivanje ljudskih prava rezultiralo barbarskim ovršnim postupcima koji vrijeđaju savjest čovječanstva. Mi, ispred udruge Blokirani, smatramo da bi usaglašavanjem svih ovršnih predmeta s Ustavom RH, svi ovršni predmeti trebali biti odbačeni kao protuustavni”, pisali su tada Blokirani.

Suđenje na temelju Ustava je obveza svakog suda i svakog sudca, a u dnevnoj sudskoj ovršnoj praksi se gotovo nitko ne obazire na Ustav, što je neobjašnjivo i neprihvatljivo u svakom smislu i zato tražimo hitno očitovanje, mišljenje i ocjenu Ustavnog suda.

UKINITE STUPOVE SRAMA

Podsjetimo, u prijedlogu udruge Blokirani, koje potpisuje Miriam Kervatin, tražili su da se u ime blokiranih obrtnika da se iz Općeg Poreznog zakona izbriše objava osobnih podataka na “stupu srama” .

“Objava osobnih podataka liste dužnika na tzv. stupu srama jest neustavna, necivilizirana odredba, nedostojna demokracije kojom se ne jamči štovanje i pravna zaštita ,a još manje sigurnost i tajnost osobnih podataka.
Objava služi kao mjera javnog sramoćenja ,koristi se bez privole ispitanika.
Nema ni jedan element koji bi se u civiliziranim državama mogao rabiti kao javna mjera koja služi promicanju javnog , većeg dobra.

Sintagmom „stup srama“ potiče se daljnja nesnošljivost u zajednici, umanjuje dostojanstvo pojedincu i nanosi nenadoknadiva šteta.

Obzirom da živimo u državi koja je , od strane nezavisnih međunarodnih tijela, ocijenjena kao zemlja visoke razine opće društvene nesnošljivosti, kritična i po pitanju korupcije u javnom sektoru, a uvidom u praksu tzv. stupa srama zaključujemo da su podaci vrlo često krivo obračunati smatramo da je objava stupa srama upotrijebljena u neustavnom kontekstu i stoga molimo Ustavni sud da navedene članke Općeg poreznog zakona temeljem čl. 22, čl. 28, čl.35, čl. 37 Ustava RH proglasi neustavnim.”

No, Ustavni sud je odbacio sve što je došlo iz Udruge Blokirani.

Izdvojeno mišljenje

“Žalim što se ne mogu složiti s mišljenjem većine da se u ustavnosudskom predmetu Udruge Blokirani, broj U-I-2659/2014 odbaci prijedlog Udruge Ustavnom sudu RH, za pokretanjem postupka ocjene suglasnosti s Ustavom članka 8. stavaka 7. i 12. Općeg poreznog zakona ( Narodne novine” broj 147/08.,18/11., 136.,/12., i 73/13.)”- izjavio je Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske u Izdvojenom mišljenju uz Rješenje br. U-I-2659 od 07. veljače, 2017

“U situaciji, kada je podnesen prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom, smatram da nije moguće niti zakonito- ako u međuvremenu osporavani propisa prestane važiti- odbacivati prijedlog “- naglasio je sudac Abramovic te nastavio -” Ako osobe definirane u čl.38 Ustavnog zakona imaju pravo predložiti pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, onda imaju pravo i od Ustavnog suda očekivati meritoran odgovor na svoje pitanje. To tim više što propis koji je prestao važiti nije ujedno potpuno izbačen iz upotrebe, već se u sudskim i ostalim odgovarajućim postupcima mora primijeniti na pravne odnose nastale u vrijeme njegovog važenja. Odlukom o prijedlogu za ocjenu suglasnosti nekog propisa ili dijela propisa s Ustavom (i zakonom) Ustavni sud bi mogao direktno otkloniti brojne sudske i druge ( npr.upravne) postupke koji se vode u primjeni suspektne odredbe osporenog zakona ili propisa “- zaključio je sudac Abramović.

Facebook Komentari