Plenković: Napravio sam ono što je normalno, u Vladi smo se svi spremni odazvati na razgovore u DORH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje na sastanku Europskog vijeća te na Neformalnom sastanku šefova vlada i država EU 27, u četvrtak i petak, 9. i 10. ožujka, u Bruxellesu.

“Jutros smo imali sastanak Europske pučke stranke, svi šefovi država i Vlada koje sudjeluju na sastanku Europskog vijeća, predsjedništvo cijele političke obitelji, lideri naših sestrinskih stranaka u drugim članicama koje su trenutno u oporbi. Razgovarali smo o pripremama za summit na Malti i pripremama za obilježavanje 60. obljetnice Rimskih ugovora. Ovo je vrlo dinamičan ožujak što se tiče sastanaka”, rekao je Plenković u uvodnom obraćanju novinarima.

“Donesena je odluka da se podrži Donald Tusk koji želi nastaviti svoj dvoipogodišnji mandat, nadamo se da ćemo postići konsenzus iza kojeg će, nadamo se biti i Poljska”, rekao je premijer Plenković.

“Drago mi je da je predviđeno u zaključcima reći nekoliko riječi ohrabrenja za države jugoistočne Europe koje će tek ući u EU. Hrvatska ima najsvježije iskustvo, pomaže svojim susjedama da ispune kriterije, ali će i upozoriti na napetosti u Makedoniji i BiH. Bitno je da EU prisutna i brine o tim zemljama i markira smjer njihovog razvoja”, rekao je Plenković te dodao kako je iznimno značajno što se mijenja jezik prema zemljama jugoistoka Europe.

“Jezik  je evoluiro i važno je da bude primjeren trenutku, da se ide naprijed a ne natrag i da se koriste riječi poput proširenja, kandidati, potencijalni kandidati, sudjelovanje”, objašnjava Plenković.

Na pitanje kvalitete hrane na prostoru Europske Unije Plenković je bio kratak.

“Moramo se založiti za to da na jedinstvenom tržištu i kvaliteta hrane bude jedinstvena i na tome svi inzistiraju”, rekao je.

Vlada se očitovala na izvješće u 2015. u interesu je da DORH utvrdi istinu u aferi koja je dobila..

Premijer je upitan i o povjerenju državnom odvjetniku Cvitanu.

“Vlada se očitovala na izvješće za 2015., to je bilo zaista puno prije nego što je moja Vlada stupila na dužnost. Meni je u interesu da DORH utvrdi cijelu istinu s jednom aferom koja je dobila puno veće razmjere nego što je itko mogao pretpostaviti na počektu. A ovo je tema za Sabor. Očekujem od glavnog državnog odvjetnika da kvalitetno obavlja zadaće. Mi surađujemo na nizu tema, od procesuiranja ratnih zločina, zastupanja države u međunarodnim sporovima i arbitražama. Normalno je da je ta suradnja bila ostvarena i kad je riječ o ovakvom doslovno vrlo bizarnom slučaju”, objasnio je Plenković te dodao kako je dijalog bio jako dobar.

Očekuje li kao premijer poziv istražitelja, upitan je zatim.

“Ja sam napravio ono što je normalno da se napravi kada vidite na svoje oči da je nešto puno dublje i ozbiljnije nego na prvi pogled. Onda sam, ne samo kao Predsjednik Vlade nego kao običan građanin i pravnik, zdravorazumski postupio. Ne samo ja, nego svi ljudi koji rade u Vladi spremni su se odazvati na razgovore i pojasniti stajalište ili upite koje istražitelji mogu imati”, kazao je Plenković.

Facebook Komentari