Glavna tema je smjena Cvitana, ali kad političari pred kamerom nešto govore, izgleda ovako

U gotovo svim medijima glavna je tema – pitanje povjerenja glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu i prenošenje neimenovanih izvora iz vladajuće koalicije kako je zbog manjkavosti istrage u slučaju ‘dnevnice’ izgubio povjerenje Mosta, dok je HDZ još u bivšoj vladi navodno bio za njegovu smjenu. HRT je pred kamerama prikupio izjave političara, zvuče malo drukčije.

“Mislim da nije došlo do toga je netko nalagao DORH-u istragu, ona je samo proširena na šire razdoblje”, izjavio je Mostovac Nikola Grmoja. Kazao je kako Most detaljno proučiti izvješće za 2016. i onda donijeti odluku o povjerenju Cvitanu. Na nas neće utjecati napisi u medijima. Mi ne sudjelujemo u tome – tko koga ruši, dodao je.

“SDP se slaže da Cvitan nije uživao povjerenje HDZ-a, a nešto veće je imao kod Mosta. Što se tiče SDP-a, povjerenje u Cvitana se nešto smanjilo, ali mi nećemo asistirati HDZ-u i Mostu u napadima na državnog odvjetnika, rekao je Arsen Bauk (SDP). Mi smo inzistirali na odgovorima na dva pitanja, za dvije konkretne situacije i dobili ih. O radu DORH-a više ćemo reći kada će o tome biti rasprave u Saboru. Nisam siguran da će događaji u 2017. utjecati na naš stav o radu DORH-a u 2015., dodao je. HDZ je već ranije pokušao rušiti Cvitana, ustvrdio je. Nakon pokušaja udara na neovisnost državnog odvjetništva s jednog brda, dobili smo puno direktniji udarac s drugog brda, komentirao je izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da je riječ o “tome da nije zadovoljna kako se konkretan predmet riješio”. Vjerujem da će se glavni državni odvjetnik znati s tim udarima nositi, rekao je Bauk.

“Dosta sam se posljednjih dana naslušao stavova o Dinku Cvitanu, međutim nijedan od njih nije službeni stav HDZ-a”, izjavio je u Saboru Branko Bačić. “Vlada je izvješće glavnog državnog odvjetnika primila na znanje. Mi ćemo na Klubu o tome raspraviti kad budemo znali da će predsjednik Sabora tu točku uvrstiti u dnevni red plenarne sjednice, dodao je. U raspravi, smatra Bačić, treba voditi računa na cjelokupan rad Dinka Cvitana, a ne biti koncentrirani samo na rad vezano za samo aferu ‘dnevnice’.

Na pitanje uživa li državni odvjetnik povjerenje HSS-a Krešo Beljak kako moraju najprije pročitati izvješće i proučit ga te na temelju toga proučiti i donijeti odluku. Ukoliko je bilo propusta, smatra – ne može se govoriti o propustu samo jedne osobe i zapovjedne odgovornosti, nego cijele institucije kao takve. Smatra da je rječnik predsjednice vezano za DORH neprimjeren i nedopustiv. Međutim činjenica je da živimo u državi u kojoj se miješaju politika i pravosuđe, a očito će se to i ubuduće događati”, rekao je.

Facebook Komentari