Pavelić: Slučaj Saucha je čudan, nadam se da je riječ o taktičkom potezu DORH-a, Povjerenstvo za sukob interesa radi selektivno

Glavni urednik portala Hrvatska danas Neven Pavelić i novinar HRT-a Branimir Bilić gostovali su u Studiju 4 HTV-a. Na početku su komentirali presicu premijera Plenkovića s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom na kojoj je utvrđeno da postoji još nepravilnosti oko afere dnevnice.

“Nemoguće je da predstojnik ureda bivšeg premijera gospodin Saucha to radio na svoju ruku, bez znanja bivšeg premijera. Ne mogu vjerovati da mogući prijatelji g. Milanovića, gospoda Cvitan i Mladen Bajić, nisu ništa poduzeli ili barem napravili izvide i da su bivšeg premijera saslušali samo kao svjedoka, a ne potencijalno odgovornog u kaznenom smislu”, rekao je Bilić.

Pavelić se nadovezao.

“Cijeli slučaj, moram priznati, pomalo je čudan. Manje više smo gledali sve u prošlosti, svakakve snimke pretrage stanova, ovdje nije bilo snimaka novinara, uopće nije obavljena pretraga Sauchinog doma, ispitano je 4-5 osoba i on je pušten na slobodu. Je li to taktičko postupanje Uskoka i DORH-a, pa da se istraga nastavi dok je on na slobodi i da se vidi s kim će kontaktirati, nadam se. U tom slučaju, svi bi morali biti pod mjerama”.

Bilić je dodao kako je ovo moguće uvod u uhićenje.

“Moram primijetiti da se ovdje dogodila čista zloupotreba ovlasti, ne može glavni državni odvjetnik biti zajedno na konferenciji za medije, osim ako se dogodio treći svjetski rat”, rekao je Bilić i dodao kako slučaj pokazuje da političke elite nisu ovladale zapadnom kulturom.

Pavelić je govorio o dvostrukim kriterijim Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa.

“Kada je mutna voda, onda se lovi u mutnoj vodi. U rastezljivom setu pravila kojima barata Povjerenstvo za sukob interesa, postoji određena selektivnost kod kod toga kako se neki sukob interesa procjenjuje. Primjerice, nekoliko dužnosnika oslobođeno je kazni jer više nisu bili na dužnosti. Pitanja su bila postavljana oko premijera Milanovića i njegovog bratića koji je iz JNA penzije odjednom postao voljan za rad i postao direktor u NP Krka, pa do raznoraznih dužnosnika kojima su žene zaposlene, npr. državni tajnik Čikotić čija je supruga bez natječaja zaposlena kod ministra uprave u potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića, kako pišu mediji. Tu je i profesor Branko Grčić koji gorljivo brani Agrokor tu kod vas na televiziji, iako znamo da je njegova supruga tamo zaposlena. Brani li on gorljivo Agrokor zbog mogućih dobiti za državu ili zbog svoje supruge? Jako je teško kada pravila nisu ni postavljena, teško je reći zbog čega. Tu je i slučaj brata i šogora ministra Marića. Čovjek je radio godinama tamo, nešto je valjda značio u HŽ-u, stariji je brat, tko će to znati… Neka svatko sam prosudi”, rekao je glavni urednik Hrvatske danas.

Bilić je rekao kako treba naglasiti i ne zaboraviti da je Hrvatska uvijek na prvom mjestu, njen narod i građani, a ne autokratske elite.

“One i dalje dan danas žive od klijentelizma. Kad građani izravno budu mogli zaokruživati sve liste i sva imena, nešto će se promijeniti. Dok stranke budu ovo činile, imat ćemo situaciju sve većeg siromašenja, socijalnog raslojavanja i neodgovornog utjecaja”.

Pavelić je dodao kako je dobro poznato da je teško pronaći posao bez veze i da je većina natječaja formalne prirode.

“Tu dolazi percepcija korupcije. Po meni je osnovni problem što država i lokalne vlasti imaju veliki dio poslova pod svojom izravnom ili neizravnom kontrolom. Privatnici surađuju s državom, država je jedan od najvećih naručitelja, kao i lokalna vlast. U Hrvatskoj se radi više od 60 posto raznoraznih poslova koji su nekako vezani s državom. Kod nas ne postoji tržište rada. To nije ni državni kapitalizam, moramo riješiti hoćemo li uvesti striktna pravila. Je li to veća transparentnost ili će nas spasiti investicije izvana, odnosno greenfield investicije pa da čovjek ne ovisi o telefonskim pozivima iz vlasti nego da može pronaći mjesto pod suncem, ostaje vidjeti”.

Što se tiče nadolazećih lokalnih izbora, Bilić je rekao da popularnost HDZ-a i Mosta ne raste zbog reformi nego zbog “pristojne i proeuropske politike i umjerenog Plenkovića”.

“Unutar lonca HDZ-a i Mosta vrije. Što se tiče SDP-a, Bernardić nije pomirio iz aviona vidljive frakcije, koje su jugoslavensko komunističke, interesne ili socijaldemokratske. On nema karizmu i djeluje bljedoliko”, rekao je Bilić.

Kada je u pitanju Zagreb, Pavelić je mišljenja kako se stvari neće promijeniti u velikoj mjeri.

“U javnost je izašla anketa koju je platio HNS, ona daje malu prednost Anki Mrak Taritaš da uđe u drugi krug a onda i u drugom krugu, iako mislim da protiv Bandića objektivno nema šanse. HDZ  još uvijek nije pronašao svog kandidata. SDP pokušava dogovoriti, čini mi se, širu koaliciju, pa bi u tom paketu, i sama je Mrak Taritaš rekla, mogli razgovarati o dva zamjenika, a ne o drugim foteljama. I ta dva zamjenika su dvije fotelje, da se ne bi krivo razumjeli”, rekao je Pavelić.

Bilić je dodao da je to sramota HDZ-a i SDP-a i da sve ide na ruku Milanu Bandiću.

“Možda bi se gospodin Cvitan mogao pozabaviti poslovima g. Vrdoljaka, a ne da on i gđa Pusić podržavaju Mrak Taritaš”, kazao je Bilić.

Što se tiče izvještaja State Departmenta, Pavelić je rekao da su se poslužili izvješćem pučke pravobraniteljice za 2015. godinu.

“Postoji li jedna ozbiljna diskriminacija prema manjinama u Hrvatskoj? To je pitanje za milijun kuna. Ona postoji i treba se boriti protiv nje, međutim, cijelo to izvješće meni se čini prenapuhanim, ali treba imati na umu da je svako izvješće SD-a politička poruka SAD-a prema zemljama na koje se izvješće odnosi. Novo izvješće za 2016. dolazi za tri tjedna”, rekao je Pavelić i dodao da imamo naliberalniji zakon na svijetu kada je u pitanju izbor pripadnika manjina u parlament.

Komentirao je i Vladino Povjerenstvo za povijest.

“Ne znam koliko će napraviti, treba ih pustiti da vidimo dokle će ići. Po meni je u Hrvatskoj nastala neka moralna panika, više u medijima nego što se to događa među normalnim ljudima u svakodnevnom životu. Tolika se frka digla zbog 20 pripadnika u crnom kao da se dogodilo ne znam što. Nitko normalan ne podržava nacizam ili fašizam, ali ne vidim da je to nešto što bi jako trebalo zabrinjavati građane”, kazao je Pavelić.

Bilić je dodao da oni koji osnivaju povjerenstva uglavnom taj problem ne žele riješiti.

Facebook Komentari