Osnovana Zelena lista koja okuplja bivše HSS-ovce, na čelu Nenad Matić, Bandić došao i dao podršku

Još jedna stranka na političkoj sceni. U Zagrebu je osnovana Zelena lista u kojoj su se okupili bivši članovi HSS-a. Svoj će rad usmjeriti na Zagreb. Stranka trenutačno ima oko 700 članova, a do lokalnih izbora očekuju da će ih biti više od 1500.

Programski ciljevi su zaštita okoliša i održivi razvoj uz ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske, rekao je Nenad Matić, predsjednik Zelene liste. Naglasak je na Zagrebu za koji će stranka tražiti da bude zona zabrane usmrćivanja domaćih životinja. Tražit će i da se uvede niz mjera za vlasnike kućnih ljubimaca, kao grad prijatelj kućnih ljubimaca.

Među ostalim zahtjevima su i natkrivanje maksimirskog stadiona, više biciklističkih staza, proširivanje pješačke zone, približavanje Parku prirode Medvednica.

Matić je rekao da će Zelena lista ići u koaliciju, a da će se prvi razgovori održati s Milanom Bandićem i Strankom rada i solidarnosti. Bit ćemo dio vlasti u gradu Zagrebu, uvjeren je Matić.

Za HSS, čiji bivši članovi čine većinu Zelene liste, kaže da “ide lijevo” te da “tu nema sreće”. HSS je stranka koja se samo svađa i nema programe, rekao je.

Bandić, koji je bio na skupu, zaželio je novoj stranci puno uspjeha u radu. U vezi s mogućim koalicijama rekao je da je otvoren za suradnju sa svima koji žele dobro gradu.

Program stranke

Zelena lista se kroz svoje djelovanje i program zalaže za svekoliki napredak i razvitak Hrvatske. Stranka kroz političko djelovanje svojih članova i simpatizera ali i svih građana radi na ostvarivanju i zaštiti ljudskih, političkih, vjerskih, socijalnih, nacionalnih i svih drugih prava i interesa.

Poseban interes daje na održivi razvoj i zaštitu okoliša, ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske, obrazovanje, obitelji kao temelj društva s jačom ulogom žena i mladih, zaštitu prava svih ugroženih skupina građana, a posebice potrošača.

Zelena lista će svojim djelovanjem, prije svega javnim nastupima, ukazivati na važnost zaštite okoliša i održivog razvoja, zdravog načina života i ishrane, budućnost hrvatskog sela i zaštitu nacionalnih interesa putem zaštite prirodnih dobara i resursa.

Također biti politički kanal za kandidiranje i delegiranje što više ekološki osviještenih građana u sva predstavnička i izvršna tijela na svim razinama predstavničke i izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj.

nenad matić

Zelena lista će se zalagati za što veću ekološku svijest i obrazovanost o održivom razvoju i ekološkom funkcioniranju društva.
Zaštita nacionalnih interesa ogledava se kroz očuvanje resursa koji moraju ostati u vlasništvu Republike Hrvatske: vode, šume, zaštićena područja, kulturne i povijesne vrijednosti…

Obnovljivi izbori energije su prioritet u stvaranju energetske stabilnosti Hrvatske, s obvezom da se procedure pojednostavne i što više prebace na regionalnu i lokanu samoupravu.

Otpadu pristupiti kao energentu s razvijanjem cjelovitog sustava zbrinjavanja otpada, a posebno ističu NE odlagalištu nuklearnog otpada u Republici Hrvatskoj te zabranu upotrebe genetski modificiranih organizama (GMO) u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane.

Jedan od temeljnih ciljeva Zelene liste biti će da se zadrže postojeći stanovnici sela i privući u selo nove stanovnike, a to će se postići stvaranjem od hrvatskog sela mjesto poželjno za život i rad, stoji u programu stranke.

To pretpostavlja da se na selu stvore slični gospodarski i infrastrukturni uvjeti kakve imaju stanovnici većih gradova u Hrvatskoj. Brigom o selu obraćamo se bivšim, sadašnjim i budućim stanovnicima sela, ali i svim onima koji će se kraće ili duže vrijeme zadržavati u seoskim područjima ili njima putovati. To su seljačka gospodarstva, farme, staračka i potrebita gospodarstva, nepoljoprivredna kućanstva, novi stanovnici sela te turisti i putnici. Poljoprivreda je bila i biti će gospodarska grana koja proizvodi kvalitetnu hranu za prehranu stanovništva i sirovine za potrebe industrije te osigurava obradu poljoprivrednog zemljišta ispunjavajući prostornu i ekološku funkciju. Zalagat će se za što veću obrazovanost i informatičku pismenost građana koji žive na selu, a posebno onih koji se bave poljoprivredom.

Zelena lista traži da se rad vrednuje i samo se stvaranjem novih vrijednost donosi razvoj društva, a Hrvatskoj osigurava ekonomsku budućnost i neovisnost. Hrvatska neće biti poligon svjetskih multinacionalnih kompanija koje će tu graditi velike industrijske komplekse, ali snagom svoje pameti i potencijala koje imamo možemo gospodarski rasti i razvijati se, smatraju u toj stranci.

Gospodarski rast i razvoj se otvaranje radnih mjesta su prioritet djelovanja svake političke stranke, ali Zelena lista će se zalagati za održivi razvoj koji ujedinjuje: socijalnu osjetljivost, ekonomsku održivost i ekološka prihvatljivost.

Obrt, malo i srednje poduzetništvo je budućnost Hrvatske jer znanje i vještine naših ljudi nisu upitne samo je potrebno stvoriti uvjete poslovanja koji će ih poticati za investicije i rad.

Turizam mora stvarati nova, kvalitetna radna mjesta, doprinijeti ukupnom gospodarstvu i prostoru u kojem se odvija te biti integrirajući faktor za druge gospodarske djelatnosti, naročito poljoprivredu i proizvodnju hrane. Treba ga razvijati, ali se polako usmjeravati na povećanje kvalitete ponude, a ne na količinu. Turizam i održivi razvoj područja na kojima se odvija čine jednu cjelinu i za Zelenu listu je moguć samo održivi razvoj turizma.

Model decentralizacije kao jedine mogućnosti ravnomjernog razvoja Hrvatske je jedno od temeljnih načela politike Zelene iste, stoji na stranici te stranke na adresi zeleni.hr.

matić mavrović

Facebook Komentari