Klub HDZ-a Splita: Zbog ministra Dobrovića ugroženi su zdravlje ljudi i turizam

Piše: Dražen Prša

Opasnost je poprimila alarmantne razmjere jer Karepovac nema nikakav sustav odvodnje ocjednih i procjednih voda
Vijećnici HDZ-ove koalicije u Gradskom vijeću Grada Splita reagirali su povodom najnovijih izjava direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost:

“Klub HDZ-ove koalicije u Gradskom vijeću Splita osuđuje neprimjerenu izjavu v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojom dezinformira javnost prijeteći da će Split izgubiti sredstva EU fondova i da će sanaciju Karepovca platiti sami građani, a sve zbog nedavnih zaključaka Gradskog vijeća Grada Splita, koje je podržalo što skoriju sanaciju Karepovca i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Vijećnici HDZ – Hrvatska demokratska zajednica-ove koalicije još jednom upozoravaju javnost i resornog ministra Slavena Dobrovića na izrazito negativne posljedice koje za sve građane Splita i cijelog okružja može stvoriti ‘ekološka bomba’ u srcu Splita, zvana Karepovac, ukoliko se odmah ne pokrene sanacija i samo zatvaranje odlagališta.

Opasnost je poprimila alarmantne razmjere jer Karepovac, kao jedno od 15 ilegalnih županijskih odlagališta otpada, nema nikakav sustav odvodnje ocjednih i procjednih voda, pa sva tekućina završava i truje okolno tlo zasađeno poljoprivrednim kullturama. Time direktno ugrožava ljudsko zdravlje i okoliš, a to je potvrdila i posljednja analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Ukratko, ugroženi su zrak, pitka voda i more, a samim time i turizam kao vodeća i iznimno perspektivna gospodarska grana.

Istodobno, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao ‘produžena ruka ministra’ Slaven Dobrović-a želi na silu na Karepovcu nametnuti tehnologiju zbrinjavanja otpada za cijelu županiju, protivno izraženoj volji građana.

Pritom, za takav scenarij nemaju spremnu projektnu dokumentaciju, niti ishođene dozvole, kao ni izmjene prostornog plana. Pa čak i kad bi se krenula ishodovati sva ta neophodna dokumentacija, potrebno je 4-5 godina. Time bi, kako sada izgleda, Karepovac ostao trajno odlagalište otpada.

Jedina prava istina je uprava Fonda nije do sada pokrenula postupak pripreme sanacije Karepovca putem bespovatnih sredstava iz EU fondova, iako ima za to zadužene djelatnike, kao i da je sufinanciranje projekta sanacije iz EU fondova moguće retroaktivno.

Na to smo na vrijeme upozoravali na više sjednica Gradskog vijeća, a svoju odgovornost za to snose sadašnja i prethodna gradska uprava. Također, u mandatu ministra Dobrovića nije raspisan nijedan poziv ili natječaj za privlačenje bespovratnih sredstava EU fondova.

Napominjemo, kako je Gradsko vijeće Grada Splita odluku o što skorijoj sanaciji i zatvaranju Karepovca donijelo jednoglasno, upravo s ciljem kako ne bi istekle dozvole za te postupke, a što bi današnju ‘ekološku bombu’ koja truje građane Splita ostavilo u životu.

Time je Gradsko vijeće nedvojbeno pokazalo svoju odgovornost, brigu i namjeru u zaštiti zdravlja svih građana Splita i okolice, kao i njihovih gostiju – turista.

Stoga, takvu odgovornost i konstruktivnost očekujemo i od resornog ministra i direktora fonda koji će nakon 2018. godine biti najodgovorniji za nastalu situaciju jer bez ikakvog pravnog uporišta u ijednom propisu blokiraju izgradnju centra u Lećevici, te u ovom trenutku nikome nije potrebna politizaciju ove prevažne teme”, potpisao je priopćenje u ime vijećnika HDZ-ove Petar Škorić, predsjednik kluba.

Facebook Komentari