Izvješće State Departmenta – Stier: To je problem bivše Vlade, Kovaču ništa sporno; Bernardić: Vlada se ponaša kao ‘nebi se štel mešat’

Stigle su reakcije hrvatske vlade na američko izvješće o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj. Potpredsjednik vlade Stier prebacuje odgovornost na prethodne vlade i tvrdi da će iduće izvješće biti – pozitivnije. Opozicija uzvraća: Vlada zatvara oči pred očitim.

Ministra vanjskih i europskih poslova vijest o tome kako američki State Department gleda na stanje ljudskih prava u Hrvatskoj zatekla je u Njemačkoj, pred dijasporom.

Naglašava da se Izvješće odnosi na prethodnu godinu i prethodnu Vladu.

“To je bila i važna godina za Hrvatsku na području ljudskih prava jer smo izabrani u UN-ovo vijeće za ljudska prava i mi ćemo vrlo dobro surađivati sa SAD-om i s novom administracijom i u okviru UN-ova vijeća za ljudska prava”, kazao je ministar Davor Ivo Stier.

Njegov prethodnik u svemu gotovo da ne vidi nikakve kritike.

“U tom izvještaju se jasno vidi da je Hrvatska pravna država, da štiti ljudska prava a da kada se i dogodi neko kršenje ljudskih prava onda država reagira promptno te vlasti i sudovi to sankcioniraju, to je pozitivno”, izjavljuje bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

No u State Departmentu kao najveći problem naglašavaju upravo neučinkovitost pravosuđa te nekonzistentno kažnjavanje napada na pojedine društvene manjine. Stoga šef oporbe, koji je usred dijaspore pozdravljen od svojih političkih protivnika ne odustaje.

“Nažalost, Vlada se u ovom trenutku ponaša kao ‘nebi se štel mešat’, niti vidim niti čujem, mi smo gore lijepi ali to je fasada samo, a dolje se događaju grozne stvari. Gospodo, to tako ne može, Hrvatska mora biti otvorena i tolerantna zemlja i učite iz iskustva ove naše dijaspore, da Njemačka nije bila otvorena prema njima danas ovog događaja ovdje ne bi bilo”, kazuje Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Facebook Komentari