Frljić: Poljska je prepuna i različitih uimeobitelji i markićki, koje asistiraju u procesima klerofašizacije društva

Nakon nedavne premijere predstave ‘Kletva’ u Varšavi, u kojoj se propituju odnos države i Katoličke crkve, pedofilija u crkvi, vladajuća stranka i granice umjetničke slobode u poljskom društvu, protiv Olivera Frljića i kazališne ekipe pokrenuta je u Europi rijetko viđena institucionalna hajka, piše N1. Tim povodom dao je intervju Novostima.

“Poljska je prepuna i različitih uimeobitelji i markićki, koje fingirajući NGO sektor i nekakvo civilno društvo zapravo asistiraju u procesima klerofašizacije društva”, kazao je redatelj, među ostalim, u intervjuu Novostima.

U toj zemlji nikakve bitne političke odluke ne mogu donijeti bez Katoličke crkve, navodi također.

“Poljska država, kao i hrvatska, crkvi vraća usluge, vršeći za jedno, nominalno još uvijek sekularno, društvo različite opasne ustupke, kao što je zakonska artikulacija stajališta crkve o abortusu i kontroli rađanja. U hrvatskoj varijanti imamo famozne Vatikanske ugovore koji ostaju trajna i enormno skupa zahvala crkvi za priznanje Hrvatske”, kazao je.

Na pitanje može li se s neofašističkom klerikalnom desnicom voditi dijalog, odgovara:

“Pripadnici liberalnih krugova zaboravljaju kako je završilo zadnji put kad se s fašizmom pokušao voditi dijalog. Od hrvatske salonske ljevice ne očekujem da svoje lule zamijeni nečim učinkovitijim u borbi protiv rapidne fašizacije društva. Ali da ponovno citiram stih Branka Miljkovića koji ovih dana ne mogu izbaciti iz glave: ‘Ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju.’”

Facebook Komentari