Koja je rak rana hrvatskog društva? Liječnik koji je optužen u slučaju Maškarin neće biti gonjen

U slučaju pacijenta Miroslava Maškarina kojem je tijekom rutinske operacije slijepog crijeva u KBC-u Rijeka 2006. amputirana lijeva potkoljenica, Općinski sud u Rijeci donio je nepravomoćno rješenje da se protiv umirovljenog liječnika, kirurga Branka Popovića obustavlja kazneni postupak zbog zastare koja je nastupila još 2014.

Bio je optužen za kazneno djelo nesavjesnog liječenja iz nehaja. Popović je nepravomoćno sredinom rujna 2011. bio osuđen i proglašen krivim te mu je određena kazna zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine. Rješenjem Županijskog suda potkraj listopada 2012. prvostupanjska presuda je ukinuta i vraćena sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Općinsko državno odvjetništvo ima pravo žaliti se, javlja HRT.

Osim ove kaznene tužbe po službenoj dužnosti, Maškarin je pokrenuo i privatnu tužbu zbog odštete. “Mi i dalje u čekamo da se rješi žalba državnog odvjetništva i KBC-a u gradskoj parnici. Što se tiče našeg postupanja – naravno da ću se odmah obratiti državnom odvjetništvu i tražiti da mi se objasni zbog čega je došlo do zastare u kaznenoj parnici. Uložit ću žalbu i tražiti da i državno odvjetništvo uloži žalbu”, izjavila ja Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić.

Facebook Komentari