Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš najizgledniji za drugi krug izbora, debakl za SDP i HDZ

Ilustracija: Dražen Prša

Piše: Dražen Prša

Anketa u kojoj se istraživalo kotiranje kandidata za gradonačelnika Zagreba potvrdila je kako će dvije najveće stranke u Zagrebu doživjeti potpuni debakl.

Anketa je napravljena po narudžbi jedne od stranaka, a provedena je na tisuću birača u Zagrebu u vremenskom periodu od 21. do 24. veljače.

Trenutni gradonačelnik Milan Bandić po ovom istraživanju dobiva 28,1% posto glasova, Sandra Švaljek 24 posto, Anka Mrak Taritaš 26,7 posto. Predsjednik HDZ-ove gradske organizacije Andrija Mikulić samo 3,6 posto glasova, prenosi Zg.info.

Veću potporu od Mikulića uživaju Ivan Pernar koji je dobio 3,7 posto, a obojicu je prešla Bruna Esih s postotokom 5,1.

Ukoliko bi Milan Bandić u Zagrebu osvojio najviše glasova u prvom krugu, to mu ipak ne bi donijelo izravnu pobjedu. U drugi krug s njim ulazi Anka Mrak Taritaš (HNS).

Anketa je provedena prije nego što je SDP na mala vrata odlučio podržati Mrak Taritaš. Po njoj, Švaljek je pala na treće mjesto s 24 posto podrške, a Mrak Taritaš izbila na drugo mjesto i u borbu za drugi krug.

Također je provedena prije nego što je Švaljek predstavila svoj sedmeročlani stručni tim i kampanju u kojoj će isticati da je jedino ona nezavisna kandidatkinja koja može donijeti promjenu Zagrebu.

Bandić je još favorit u prvom krugu s 28 posto podrške, ali itekako svjestan kako će ovo biti jedna od većih borbi. To pokazuje i činjenica da je sam spomenuo mogućnost poraza, što do sada nikad nije. U posljednjih osam godina je inače uvijek on bio pobjednik svih anketa za drugi krug.

U bitku za Zagreb u utorak se pridružio i Most koji će za gradonačelnika kandididirati Marka Sladoljeva.
On je vjeroučitelj, saborski zastupnik Mosta i član onog dijela Bad Blue Boysa koji su se borili protiv Zdravka Mamića.
Njegovo ime nije testirano ovom anketom, a u Mostu su uvjereni da će poremetiti postojeći odnos snaga.

Prvi krug izbora za gradonačelnika: Milan Bandić 28,1%, Anka Mrak Taritaš 26,7%, Sandra Švaljek 24%, Mirando Mrsić 5,4%, Bruna Esih 5,1%, Ivan Pernar 3,7%, Andrija Mikulić 3,6%, Slaven Dobrović 2,5%,

Drugi krug izbora za gradonačelnika: Anka Mrak Taritaš 52,4%, Milan Bandić 47,6%

Unatoč ovom ispitivanju koje ide u prilog Mrak Taritaš i činjenici da recentne ankete pokazuju da čak 66 posto ispitanika smatra kako gradonačelnik Zagreba Milan Bandić više ne zaslužuje novi mandat i dalje nije isključeno da bi ga ipak mogao izboriti.

U tomu će mu, kako trenutno situacija izgleda, najveću pomoć pružiti HDZ i SDP koji grandiozno dva mjeseca do izbora “najavljuju kandidate” i nije nemoguće da će žrtvovati nekog politički nejakog kandidata.

Share This Article