Kome je trebala fotomontaža Milanke Opačić? Hrvatima nema većih neprijatelja od sebe samih

Piše: Ante Gugo

Hrvatima nema većih neprijatelja od sebe samih. Ovih dana opet možemo vidjeti zašto ova izreka nije nastala slučajno, odnosno zašto se ona može braniti.

Neću sad spominjati morbidne naljepnice na kojima neki pomračeni um spominje srpsko obiteljsko stablo, niti očitu namještaljku u ilegalnom gay klubu u Zagrebu, između ostalog i zato što sam uvjeren da iza svega stoje oni koji Hrvatima baš i ne žele puno dobrog.

Povod za podsjećanje na ovu izreku mi je fotomontaža na kojoj je bivša potpredsjednica Vlade Milanka Opačić u majici s četiri ocila. Želim odmah reći da ne bi bilo ništa sporno sve da se Milanka Opačić i jest fotografirala u toj majici.

Riječ je o dijelu službenog grba Republike Srbije, države koju je Republika Hrvatska priznala, s kojom ima diplomatske odnose, kojoj je besplatno ustupila kompletan prijevod pravne stečevine Europske unije…

Ne postoji nikakva zakonska prepreka zbog koje se gospođa Opačić, pripadnica srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, ne bi smjela fotografirati sa zakonitim obilježjima matične države svog naroda.

Ako bismo joj to zamjerili, istog treba bismo poslali poruku Vladi u Beogradu da treba poskidati sva hrvatska obilježjima na hrvatskim kulturnim institucijama u Srbiji, odnosno u Vojvodini. Želimo li to?

Nadam se da nitko pametan ne želi. Ne da se nadam, nego vjerujem kako nitko pametan to ne želi. Da, nitko pametan, ali što je s onim usijanim glavama koje vrijeme krate izrađujući ovakve fotomontaže, koji su „vidjeli“ Grčića na barikadama u vrijeme dok je bio asistent na Sveučilištu u Splitu, koji su „vidjeli“ Stanimirovića dok pjeva u četničkoj koloni…

Vratimo li se malo unazad, neće nam biti teško dokazati da su se takva viđenja događala svaki put kad se nekog od aktera navodnog događaja moglo sasvim lijepo neoborivim argumentima spustiti malo niže na političkoj ljestvici.

Svaki put kad se Grčića moglo udariti zbog loše gospodarske odluke, pažnja javnosti je preusmjerena na glupu i lako oborivu laž o tome kako je on navodno bio na barikadama. Svaki put kad je trebalo početi ozbiljnu raspravu o načinu trošenja proračunskih sredstava koje dobiva srpska nacionalna manjina, odnosno SNV kao njihov predstavnik, pojavila bi se snimka na kojoj je neki tip koji čak i ne sliči tako puno na Stanimirovića, uz tvrdnju kako to baš Stanimirović pjeva četničke pjesme u okupiranom Vukovaru. I opet bi se javnost nekoliko dana zabavljala nevažnim stvarima.

Ovih dana srpske Novosti na krajnje primitivan način napale su gospođu Željku Markić. U trenutku kad je javnost ostala zgrožena fotomontažom na naslovnoj stranici koja gospođu Markić prikazuje s hitlerovskim brčićima, najprije se oglasila zagrebačka Državna odvjetnica.

Samo njoj razumljivom logikom, uz vrlo sumnjivo pravno uporište odbacila je kaznenu prijavu protiv istog tjednika zbog izrugivanja s hrvatskom himnom. U obrazloženju odbacivanja kaznene prijave to izrugivanje naziva se satirom i kaže se da bi sankcioniranja izrugivanja s državnim simbolima utjecalo na slobodu govora. Željka Markić nije državni simbol, pa je stvar time još banalnija za moguću buduću kaznenu prijavu. Dakle, zagrebačka Državna odvjetnica poslala je poruku da nema potrebe za uzaludnim podnošenjem nove kaznene prijave protiv srpskih Novosti.

Osim traženja očitovanja od saborskog Odbora za predstavke i pritužbe, ovom narodu kojeg netko debelo vuče za nos ostala je još jedino snažna društvena osuda ponašanja srpskih Novosti, te zbog njihovog neodgovornog javnog djelovanja koje je suprotno svim postavkama suvremenog demokratskog tolerantnog društva, tražiti da im se uskrate sredstva iz Državnog proračuna.

Neki ugledni intelektualci su počeli dizati svoj glas o tome. Vladi su upućeni javni zahtjevi da se razmotri financiranje tjednika koji širi govor mržnje i netoleranciju, a onda je kao grom iz vedra neba sijevnula fotomontaža s potpredsjednicom Vlade i jednom od vodećih političarki SDP-a.

Situaciju je prvi iskoristio predsjednik posrnule partije Davor Bernardić i zatražio je policijsku zaštitu za svoju partijsku kolegicu.

Time je uspio SDP barem zakratko vratiti na naslovnice, a malo tko je nakon toga govorio o anketama prema kojima partija tone brzo i sigurnom nasuprot HDZ-u kojem sve više birača poklanja svoje povjerenje. Ankete su pale u zaborav.

Policijska zaštita Milanke Opačić glavna je vijest. Ako uzmemo vrijeme unutar kojeg se ankete provode, te koliko je potrebno da se one obrade i prezentiraju, onda je to sve unutar vremena u kojem se i pojavila ova opskurna fotomontaža.

Na prvi pogled, sve je jednostavno i lako dokazivo. Jasno je tko jedini ima korist od ovakvih lažnih fotografija i objava.

Možda ne bi bilo teško ni dokazati što, zašto i za koga rade oni koji su vrlo uporni u dokazivanju autentičnosti onoga što je očita laž.

Međutim, kako objasniti to što veliki broj građana, posebno onih koji se ističu u naglašavanju svog domoljublja, nastoje opravdati ovakve podvale?

Kako objasniti to što danas netko kao satiru želi prikazati pokušaj očite podvale s fotomontažom koja je predstavljena kao stvarna fotografija? Satira ima neka svoja pravila, kako kad je u pitanju forma, tako i prilikom prezentacije. Pokušaj podvale fotomontaže za stvarnu fotografiju niti u najluđem snu ne može biti satira.

Pokušaj opravdavanja fotomontaže na kojoj se nalazi Milanka Opačić može se objasniti na samo jedan način, a to je onom rečenicom s početka tekstu. Hrvatima nema većih neprijatelja od sebe samih.

Facebook Komentari