U gospićkoj bolnici nova metoda liječenja nevoljkog mokrenja kod žena

Piše: Dražen Prša/Lika online

Unatrag zadnjih desetak i više godina svjedočili smo uvođenju novih metoda liječenja i nabavci dijagnostičkih uređaja u Općoj bolnici Gospić. Novost je da se uvodi još jedna metoda liječenja žena koje imaju problema sa nekontroliranim mokrenjem, odnosno inkontinencijom.

Radi se o nemogućnosti zadržavanja mokraće kod žena ili nevoljkog otjecanja mokraće kod kašlja ili napora, piše Lika online.

Naime, dr. Darko Milinović koji ponedjeljkom i utorkom obavlja u gospićkoj bolnici ambulantu i UZV te operacije,bio je na edukaciji za novu vrstu liječenja nevoljkog mokrenja.

Ova metoda se razlikuje od klasične operacija po tome da je gotovo neinvazivna i pacijentica napušta bolnicu u 24 h nakon operacije. To je još jedan doprinos u razvoju spektra medicinskih usluga u gospićkoj bolnici, što savakoga dobronamjernoga mora radovati.

Za podsjetiti je da je dr. Milinović u svom dugogodišnjem radu uveo 10-ak novih metoda koje do tada nisu rađene u našoj bolnici.

Uveo je, odnosno počeo je raditi 1998. ultrazvuk trbuha, zatim UZV trudnica i UZV transvaginalnom sondom, color doopler važan za otkrivanje malignih bolesti i zastoja u rastu dijeteta u maternici.Nakon toga je uveo LPSC (operacija kroz rez od jednog cm.) te hysteroskopiju.

Zatim liječenje inkontinencija tkz. trakom ili spark metodom nakon koje pacijentice takođe bivaju otpuštene nakon 24 h. Jednako tako u vrijeme dok je bio ministar zdravstva počela je sa radom dijaliza te CT i magnetska rezonanca koje su počeli raditi radiolozi i rtg inženjeri.

S obzirom na ovaj slijed i potencijal kadrova u gospićkoj bolnici ovo svakako nije zadnja inovacija u dijagnostikama i liječenju pacijenata.

Facebook Komentari