Je li to moguće: Do Amerike za samo 700 kuna

Piše: Dražen Prša

Za 100 dolara avionom iz Europe do Sjeverne Amerike, donedavno je zvučalo tek poput zgodnog marketinškog trika kojeg bi svako malo, kao svoj navodni poslovni plan, gurao irski Ryanair kada bi poželio malo besplatne medijske pažnje.

No, od kraja prošle godine upravo za tu cijenu uvezena je direktna linija iz Osla u Boston.

Niskotarifni avioprijevoznik Norwegian Air Shuttle koji vozi na toj ruti, u četvrtak je otišao korak dalje, kada je u prodaju pustio karte po još nižoj cijeni, i to za 10 novih linija između Starog kontinenta i SAD-a, čime je konkurenciji zasigurno zadao ozbiljnu glavobolju.

Ponuda novih povoljnih prekoatlantskih letova, koji kreću od lipnja, proširena je na linije iz Dublina, Edinburgha, Belfasta, Corka i Shannona, a na istočnoj obali će se slijetati u tri zračne luke Bradley, Providence i Stewart, koje iako udaljene sat do dva vožnje, gravitiraju New Yorku.

Da je odluka ovog norveškog prijevoznika pala na plodno tlo dokazuje da je već prodano prvih 10 tisuća jednosmjernih karata koje su bile ponuđene po akcijskoj cijeni od 65 dolara. U idućem periodu cijene će i dalje kretati od popularnih 99 dolara, što je višestruko niže od onog što nudi konkurencija.

Računica Norwegiana je jasna, kopirati niskotarifni model koji je za ‘siću’ povezao cijelu Europu i sjever Afrike.

Pa su u startu svoje troškove smanjili tako što će letjeti prema manjim američkim zračnim lukama koje imaju niže naknade, a koristit će i dalje uskotrupnim boeingom 737-MAX koji ima jedan prolaz između sjedala.

– Ja ću platiti ono što ja želim, ti plati ono što ti želiš. Mi ne plaćamo ono što svi drugi u avionu žele – objasnio je za DW njihovu strategiju glasnogovornik Anders Lindström, pohvalivši se rastom prihoda za 16 posto u 2016. godini, te podatkom o naručenih čak 260 novih aviona od Boeinga i Airbusa.

Ipak treba znati kako je glavno načelo poslovne politike svake low-cost kompanije – “No frills” (Nikakve ludosti, samo najosnovnije), što znači kako su njihove usluge namijenjene putnicima kojima niska cijena ima prednost pred komforom.

Korisnici koji se odlučuju na niskotarifne kompanije znaju da će trebati provesti nešto više vremena u transferima do i od zračnih luka, da su letovi obično rano ujutro ili kasno navečer, da na avionu neće imati besplatan obrok ili piće, i da je u osnovnu cijenu uključena samo jedna torba do osam do deset kilograma.

Sve ostalo što žele dodati na osnovnu avionsku kartu bit će naplaćeno. One plašljive, koje niska cijena automatski asocira na manju sigurnost, umirit će podatak kako je britanska konzultantska tvrtka Skytrax svoju nagradu “World Airline” za najbolju low-cost kompaniju u Europi za prošlu godinu dodijelila upravo Norwegian Airu.

U međuvremenu, ni konkurencija ne miruje. British Airways najavio je svoje prve low-cost prekooceanske letove iz Barcelone za ovu godinu, priznavši kako su ih upravo Norvežani natjerali na ovaj poslovni potez.

Slične projekte najavljuje i francusko-nizozemska grupacija Air France-KLM, ali i njemački prijevoznik Lufthansa koji će ovaj tip poslovanja širiti preko svog brenda Eurowings, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari