Burna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a oko Kosova, zapad na jednoj strani, istok na drugoj

Rusija s jedne i Britanija i SAD s druge strane razmijenili su na Vijeću sigurnosti UN-a seriju oštrih političkih opservacija u vezi s budućnošću misije UN na Kosovu, pri čemu se London i Washington zalažu za smanjivanje obujma UNMIK-a, dok Moskva takvu inicijativu smatra neopreznom. Tomislav Nikolić govorio je o provokacijama Prištine, koja traži ukidanje UNMIK-a, javljaju srbijanski mediji.

Amerikanci i Britanci, uz podršku Japana, Ukrajine i Francuske, zatražili su da se izvještaji UNMIK-a Vijeću sigurnosti Un-a, umjesto na svaka tri mjeseca, nadalje podnose dva puta godišnje, kao i da se broj službenika te misije “smanji” u skladu sa ulogom koju UNMIK ima na terenu, javlja RTS.

Predstavljajući prvi izvještaj novog Glavnog tajnika Antonia Guterresa o Kosovu, šef UNMIK-a Zahir Tanin je upozorio da zapaljiva retorika koju su u posljednje vrijeme koristile obje strane prijeti trajnim posljedicama na dijalog između Beograda i Prištine.

“Činjenica je da niz događaja, koji su detaljno opisani u izvještaju Glavnog tajnika UN-a, zajedno podrivaju povjerenje i situaciju guraju prema novoj nestabilnosti i novim sukobima”, rekao je Tanin.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je za eskalaciju optužio kosovske Albance, navodeći prijetnje koje je Beogradu, iz pritvora u Francuskoj, upućivao bivši regionalni komandant OVK Ramush Haradinaj, kao i zaustavljanje vlaka za Kosovsku Mitrovicu.

“Poruka koju s ovog mjesta želim poslati svim ekstremistima je da mirna rješenja nemaju alternativu. Problemi i otvorena pitanja moraju se rješavati putem dijaloga, a ne prijetnjama i upotrebom sile”, rekao je Nikolić i dodao da bi formiranje vojske Kosova, čime bi bila prekršena Rezolucija 1244, predstavljalo “ozbiljnu prijetnju naporima u pravcu stabilizacije ne samo Kosova i Metohije već i Zapadnog Balkana”.

Nikolić je, također, rekao da je formiranje Zajednice srpskih općina prioritet, dok je zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Vladimir Safronikov, aludirajući na to tijelo, upitao zapadne kolege: “Zbog čega se postižu dogovori ukoliko ih Priština nema namjeru provoditi?”

Kosovska veleposlanica u Washingtonu Vlora Citaku navela je da će Priština formirati Zajednicu srpskih općina, ali “samo u skladu da kosovskim ustavom i bez bilo kakvih izvršnih ovlasti”.

Citaku je, istovremeno, rekla i da Priština nema namjeru pregovarati s Beogradom oko formiranja kosovske vojske.

Komentirajući proces koji se vodi protiv jednog od zapovjednika OVK Ramusha Haradinaja, Citaku je navela da postupanje Francuske po srbijanskoj tjeralici predstavlja “progon, a ne pravdu”.

Ramush Haradinaj odgovorio na prozivke Nikolića u UN-u: On je taj koji prijeti ratom Kosovu

Facebook Komentari