Bosanski lonac prokuhao: Dodik predlaže povlačenje srpskih predstavnika iz zajedničkih institucija

Na izvanrednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, čija je jedina tema zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde prema tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, pljuštale su žestoke optužbe na račun bošnjačke politike i Bakira Izetbegovića.

Revizija presude, smatra Milorad Dodik, odraz je mržnje prema Srbiji. Mislim da nije politički nelegitimno tražiti od organa Bosne i Hercegovine da se izvinu Srbiji za ovo što je učinjeno, prenosi HRT.

Predsjedatelj Predsjedništva Mladen Ivanić optužio je paralelne bošnjačke strukture za rušenje BiH te upozorio: Ako gospodin Izetbegović ne povuče ovaj nalog u najkraćem roku da identične naloge uputim svim srpskim ambasadorima, što bi, želim to jasno da upozorim, bio kraj zajedničke diplomatske mreže BiH.

Dodik je predložio povlačenje srpskih predstavnika iz zajedničkih institucija. A prozvani Bakir Izetbegović nedavno je ustvrdio kako on nije pokrenuo reviziju, kao i to da su se srpski predstavnici solidarizirali s režimom Slobodana Miloševića: Od mene se očekivalo da ja to zaustavim. Naravno da to ne mogu niti mi je palo na um, dapače pružio sam onu podršku koja se od mene očekuje.

Na bosanskohercegovačku političku zbrku reagirao je i Međunarodni sud pravde uputivši pismo svakom članu Predsjedništva, a Dragan Čović smatra da Predsjedništvo mora izaći s jedinstvenim stajalištem. Ja mislim da nema većeg šamara jednoj zemlji i jednoj politici u BiH od takvog jednog čina.

Hrvatske stranke u BiH iznijele su zajedničko mišljenje da radijski i televizijski programi ne zastupaju interese hrvatskog naroda te da ih treba reformirati, a jedan od modela je i hrvatski kanal sa sjedištem u Mostaru.

Ovi modeli također afirmiraju zajedničke vrijednosti Bosne i Hercegovine, ali isto tako i one pojedinačne interese svakoga od tri konstitutivna naroda, smatra Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ustvrdili su kako sadašnji sustav diskriminira Hrvate. Na javnoj raspravi u Sarajevu nije bilo predstavnika bošnjačke vlasti.

Facebook Komentari