Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović za čisti zrak u Slavonskom Brodu

Piše: Dražen Prša

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Slavonskom Brodu s predstavnicima lokalnih vlasti i ekoloških udruga kako bi ih izvijestila o rješavanju problema onečišćenja zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske tvrtke “Zarubežnjeft”.

Proteklog je vikenda predsjednica RH razgovarala o tome s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Za večerašnji sastanak rekla je da je bio konstruktivan i da je protekao u raspravi o tehničkim rješenjima problema onečišćenja zraka. Najavila je da će u ponedjeljak o tom problemu razgovarati i s veleposlanikom Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvarom Azimovom.

Nakon susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Muenchenu, prvi put osjećam optimizam da smo postavili političke okvire za rješavanje ovog problema, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetivši da je ruska tvrtka “Zarubežnjeft” vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu, rekla je kako je sam Lavrov spomenuo njezinu modernizaciju.

U vezi s današnjim sastankom Grabar-Kitarović je kazala da namjerava izvijestiti premijera Andreja Plenkovića, a pozvala je i sve institucije da se postigne dogovor o dinamici rješavanja problema onečišćenja zraka u tom gradu.

Na novinarsko pitanje je su li određeni rokovi, hrvatska predsjednica je odgovorila kako je rok odmah. Ruska Federacija spremna je odmah djelovati u skladu s dogovorom s Hrvatskom. Prednost je to što konačno imamo i veleposlanika u Ruskoj Federaciji, dodala je.

Istaknula je i da je na sastanku s Lavrovom dogovorila da tema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu bude detaljno pripremljena i za najavljene razgovore ministra vanjskih poslova Davora Stiera u Moskvi.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara rekao je nakon večerašnjeg sastanka kako se nada da postoji ekonomski interes koji će ubrzati rješavanje problema onečišćenja zraka.

kitarović slavonski brod1

Mi ćemo i dalje nastaviti vršiti pritisak jer nemamo vremena. U Slavonskome Brodu su u porastu bolesti koje su direktno vezane uz zagađenje.

Sigurno je da je ono najvećim dijelom iz rafinerije u Bosanskome Brodu, istaknuo je Duspara. Dodao je da će hrvatskoj predsjednici dati priliku da ostvari ono što je najavila u sljedećih nekoliko tjedana.

U koordinaciji građanskih udruga koje se bore za čist zrak u Slavonskome Brodu ocjenjuju da je razgovor na dosad najvišoj razini između Hrvatske i Ruske Federacije rezultat njihovih pritisaka i prosvjeda.

Član i glasnogovornik te koordinacije Mladen Sudar rekao je kako udruge pozitivno gledaju na inicijativu hrvatske predsjednice. Nezadovoljstvo udruga usmjereno je na Europsku komisiju, dodao je. Stanovnici Slavonskog Broda već osam godina trpe onečišćenje zraka zbog rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Share This Article