Potpisana dva ugovora vrijedna 88.524.335 milijuna kn za Središnji paviljon sisačke Bolnice

Piše: Dražen Prša

U zgradi Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za dva projekta vezanih za Opću bolnicu dr.Ivo Pedišić.

Riječ je o projektu „Rekonstrukcija bolničkog kompleksa i uspostava dnevne bolnice u Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić Sisak kroz infrastrukturna ulaganja i oprema“, vrijedan 59,3 milijuna kuna te projekt „Rekonstrukcije bolničkog kompleksa i uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić Sisak kroz infrastrukturna ulaganja opremanje“ vrijedan 29,1 milijun kuna.

„Čestitam ravnatelju bolnice na potpisivanju ova dva važna projekta, ukupan iznos 90 milijuna kuna, od toga 70 milijuna financirano sredstvima iz EU. Vrlo konkretna, opipljiva pomoć i realizacija ono što nam EU proračun daje. Uvjeren sam da će i dnevne kirurgije i hitni prijem od ovoga potpisivanja imati korist te će osigurati puno višu kvalitetu zdravstvene zaštite svih građana Sisačko-moslavačke županije“, rekao je premijer Andrej Plenković.

Na potpisivanju ugovora čestitala je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

„Zaista mi je zadovoljstvo da smo nakon potpisivanja više od 500 milijuna kuna za dnevne bolnice i kirurgije, danas potpisali i vašu dnevnu bolnicu koju sufinanciramo u iznosu od 50 milijuna kuna. Isto tako drago mi je da smo ovim današnjim potpisivanjem drugog ugovora koji se odnosi na objedinjeni hitni bolnički prijem započeli potpisivanje ugovora u sklopu ograničenog poziva koji se odnosi na 173 milijuna kuna koji su nam na raspolaganju“, rekla je Žalac.

Ministar zdravlja Milan Kujundžić je prije svega čestitao građanima Sisačko-moslavačke županije.

sisačka bolnica ugovor1

„Ovo je potvrda danas da medicina u ovoj županiji prati suvremene tijekove. Dnevna bolnica, jednodnevna kirurgija i objedinjeni hitni prijem je nešto što je trend suvremene svjetske medicine, iskreno se radujem što i mi to u Hrvatskoj možemo primijeniti, a poglavito ovdje u Sisku gdje kao liječnik znam tradiciju, ali i sadašnje kvalitete ove bolnice. Ovo je potvrda da ova Vlada u tišini radi, da će se vidjeti iza nas tragovi, a ne samo priče. Ako budemo pametni bit će još nešto za Sisak, ali otom potom“, rekao je Kujundžić.

Zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora iskazao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Hvala puno u ime svih stanovnika, hvala svima koji su doprinijeli da do današnjeg potpisivanja ovog sporazuma dođe. Ovaj projekt je dugogodišnji san svih stanovnika ove županije, realizacija projekta je započela 2009.godine, napravljena je projektna dokumentacija 2012.godine, i danas krećemo u financiranje i izgradnju nove bolnice i novog središnjeg paviljona. Doista, građani Sisačko-moslavačke županije zaslužuju jednaki tretman u zdravstvenoj zaštiti, ali i medicinsko osoblje zaslužuju kvalitetne prostore za svoje djelovanje“, rekao je župan Žinić.

Više o potpisanim ugovorima rekao je i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

„Izuzetno mi je drago da možemo danas potpisati ova dva ugovora. Moram istaknuti da nam je ovo 13.i 14.ugovor iz poziva u sklopu ulaganja u zdravstvo. Do sada smo potpisali ugovore u vrijednosti 650 milijuna kuna. Čestitam ravnatelju i svim zaposlenicima na pripremi projekta. Projekt će biti izazovan za izvesti zbog toga što se jedan središnji paviljon provodi kroz dva ugovora“, rekao je Petric.

Ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić dr.Tomislav Dujmenović se zahvalio u ime svih građana i zaposlenika bolnice što je konačno do realizacije ovog projekta došlo. „To će najviše značiti i biti najveća korist za naše pacijente koji kod dolaska, kod teških i akutnih oboljenja u prostore objedinjenog hitnog bolničkog prijema sa jednodnevnom kirurgijom, moći na jednom mjestu obaviti pregled, trijaža, specijalistički i konzilirajni pregledni koji su do sada bili obavljani po pojedinim zgradama unutar bolnice i iziskivali utrošak vremena.

Nakon provedene dijagnostičke obrade i uspostavljanja dijagnoze, liječenje će se moći nastaviti u istoj zgradi u prostorima dnevne bolnice. Ovo je benefit i za sve zdravstvene radnike kojima će se poboljšati uvjeti rada. Oni će raditi u novim, suvremeno opremljenim ambulantama i bolničkim sobama, a na taj način će im se omogućiti brža i bolje postavljanje dijagnoze, bolja komunikacija s pacijentima, između samih zdravstvenih radnika.

Izgradnja ovog paviljona je prednost za zdravstveni sustav u cjelini jer na ovaj način povećava se broj liječenja bolesnika u okvirima dnevne bolnice, smanjuje se broj liječenja u stacionarnim ustanovama što je puno skuplji. Mi ćemo izgradnjom ovog paviljona itekako uštedjeti u zdravstvenom sustavu“, rekao je Dujmenović na samom kraju.

Facebook Komentari