Ove subote Samoborski fašnik, jedna od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj

Piše: Dražen Prša

Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, a ove godine obilježava se 191. godina održavanja Fašnika i postojanja Slobodne Fašničke Republike.

Tako u subotu u 13.00 sati je otvorenje 191. Samoborskog fašnika, pa slijedi Percussion Ensamble, dolazak povorke, predaja ključeva i svečano proglašenje Slobodne Fašničke Republike.

Samoborski fašnik najstarija je i najvažnija kulturno-turistička manifestacija grada Samobora, pa grad, njegove institucije, gospodarstvenici i građani, daju sve od sebe ne bi li svaki put opravdali očekivanja desetaka tisuća posjetitelja, ugostili ih te im pružili što više zabave i smijeha.

fašnik samobor

Bogat ovogodišnji program fašnika odvijat će se tijekom dva vikenda i na Pokladni utorak na više lokacija u gradu. Osim simbola Samoborskog fašnika – Princa Fašnika, Srake i Fiškala, kroz 12 dana trajanja manifestacije moći ćete vidjeti i neizostavne maškare, brojne glazbene izvođače, zabavljače i plesače, revije i izbor najboljih maski, SRAKAfest, Srakotrk, ETNOcest, Dječji fašnik te završnu Fašničku povorku.

191. Samoborski fašnik završava 28. veljače 2017. godine uz svečani vatromet, kada Princa Fašnika tradicionalno osude za sve nevolje u protekloj godini, a paljenjem lutke Fašnika osigurava se da u godini pred nama ne bude negativnih utjecaja.

Facebook Komentari