DORH odbacio kaznenu prijavu za Lijepa naša haubico: Nisu izvrgnuli ruglu i prijeziru tekst državne himne

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu HSP-a protiv tjednika “Novosti” zbog objave pjesme Lijepa naša haubico u kolovozu 2015. godine, a u obrazloženju se navodi da je riječ o satiričnom tekstu koji predstavlja oblik slobode mišljenja i izražavanja zajamčene Ustavom Republike Hrvatske.

Osim Novosti, HSP je prijavio i izdavača Milorada Pupovca, autora Nikolu Bajtu, urednicu “Portala Novosti” Tamaru Opačić i tadašnjeg glavnog urednika “Novosti” Ivicu Đikića jer su izvrgnuli ruglu i prijeziru tekst državne himne “Lijepa naša domovino” i tako počinili kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske.

ŽDO kaže da sporni tekst predstavlja oblik slobode izražavanja, zajamčene člankom 38. Ustava Republike Hrvatske, po kojem se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli. Pritom, potrebno je voditi računa da prihvaćeni standardi slobode izražavanja u demokratskom društvu podrazumijevaju iznošenje i onih informacija i stavova koji nisu općeprihvaćeni, navodi ŽDO.

Sagledavajući sve okolnosti prijavljenog događaja, informativnu izjavu novinara Nikole Bajte, kontekst objave spornog satiričkog teksta, kao i provodeći test razmjernosti sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava, navodi ŽDO u rješenju, valja zaključiti da u konkretnom slučaju objavom predmetnog teksta nisu ostvareni elementi prijavljenog kaznenog djela, niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se postupak provodi po službenoj dužnosti, navodi se u obrazloženju Županijskog državnog odvjetništva, prenosi HRT.

Facebook Komentari