Ministar Butković i župan Žinić na radnom sastanku u ŽUC-u Sisačko moslavačke županije

Piše: Dražen Prša

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon sjednice Vlade održane u Sisku, u sjedištu Županijske uprave za ceste održao je radni sastanak sa županom Ivom Žinićem i ravnateljem ŽUC-a Stipom Šapinom.

Nakon sastanka, ministar Butković podsjetio je kako je na današnjoj sjednici Vlade doneseno nekoliko bitnih odluka vezanih za prometnu infrastrukturu Sisačko-moslavačke županije.

„Na sjednici Vlade govorili smo o konkretnim projektima upravo ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Donijeli smo i konkretne odluke.

Ukupno u cestovnu infrastrukturu trebalo bi uložiti po ovim odlukama Vlade oko 250 milijuna kuna. Od toga, najveća je investicija od 192 milijuna kuna na spojnoj cesti koja se nastavlja na autocestu Lekenik – Sisak i koja podrazumijeva izgradnju mosta na rijeci Odri te izgradnju kružnog toka.

Vrlo brzo, za nekoliko dana ćemo ovdje u Sisku potpisati sporazum između Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta. Drugo, tu je sanacija Mosta Gromova koji je u vrlo lošem stanju i Hrvatske ceste će po ubrzanom postupku krenuti u sanaciju tog mosta. Vrijednost je 15 milijuna kuna“, rekao je ministar.

Dodao je kako se razgovaralo i o obnovi županijskih cesta.

„Dogodila se i jedna prekategorizacija županijske ceste u državnu koju ćemo obnoviti.

Ovdje na sastanku u Županijskoj upravi za ceste upoznali smo se s problemima. Situacija je vrlo teška, to treba priznati. Prošle godine iz interventnih sredstava Hrvatske ceste su namijenile Županijskoj upravi za ceste 6 milijuna kuna. Ove godine je taj iznos siguran, ali evo nalazimo načine i mogućnosti da pomognemo s još više od 6 milijuna kuna jer je definitivno to ovdje potrebno. Situacija je vrlo teška i u tom smislu sam im kao ministar dao podršku“, izjavio je Butković.

Župan Ivo Žinić je i nakon sastanka u ŽUC-u ponovio “kako nakon ove sjednice Vlade u Sisku ništa više neće biti isto za Sisačko-moslavačku županiju”.

„Vlada će u cestovnu mrežu uložiti više od 250 milijuna kuna. To je velika stvar“, rekao je župan.

„Ovdje na sastanku u ŽUC-u smo dotaknuli niz tema vezanih za infrastrukturu. Kao što sam rekao, najveća ulaganja i najviše zaključaka na današnjoj sjednici Vlade doneseno je upravo u korist infrastrukture.

Upoznali smo ministra s problemom koji on vrlo dobro poznaje, a to je nerazmjerno financiranje i održavanje županijskih cesta. Sukladno Pravilniku koji je nekad bio na snazi dio sredstava se namicao iz središnje države. Toga više nema. Mi jednostavno s našim sredstvima kojima se financira ŽUC ne možemo održavati tako veliku infrastrukturu.

Ministar je obećao da će nam, kao i u prošloj godini, i u ovoj godini izdvojiti određena sredstva koja će biti distribuirana ŽUC-u kako bi mogli zajedno s gradovima i općinama obnoviti određeni broj županijskih i lokalnih cesta“.

Žinić je podsjetio kako je 2012. godine ŽUC iz Fonda solidarnosti dobivao više od 22 milijuna kuna, dok je taj iznos u 2015. i 2016. godini iznosio svega 800 tisuća kuna.

„Na taj način nemoguće je održavati ceste i vjerujem da će ministar i Vlada naći rješenje na koji način drugačije financirati županijske uprave za ceste“, zaključio je nakon sastanka u ŽUC-u župan Ivo Žinić.

Facebook Komentari