Ratni zločinac Jović, koji je ubio susjede Hrvate za dobar dan, izručen Hrvatskoj

Piše: Dražen Prša

Crnogorska policija izvijestila je da je Hrvatskoj isporučila Miroslava Jovića (48) iz Gline, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica NCB Interpol Zagreb.

Kako javljaju srpski mediji, Jović je uhićen po Interpolovoj tjeralici 29. studenoga 2016. godine u Tivtu, a Zagrebu je izručen u utorak.

Hrvatsko pravosuđe traži ga zbog izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od 15 godina, koja mu je izrečena zbog kaznenoga djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koji je počinio na području Hrvatske, prenose mediji.

Nakon uhićenja, sudac istrage Višeg suda u Podgorici za Jovića je odredio ekstradicijski pritvor u kojem je bio do izručenja.

On je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora, jer je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Presuda je izrečena 30. svibnja 2006. godine u Županijskom sudu u Sisku.

U njoj piše da je Jović s Milanom Stanojevićem 3. rujna 1991. godine ubio Ivanku Medved i ranio njenog supruga Branka Medveda.

Objašnjava se da su to učinili jer su njihove susjedi – Medvedi bili Hrvati.

Navodi se da su se optuženi protivili demokratskom pravnom poretku Hrvatske, pokušavali pripojiti Glinu takozvanoj Srpskoj krajini i protjerati građane hrvatske nacionalnosti…

U obrazloženju presude stoji i da je preživjeli Branko Medved na sudu svjedočio da je kobnog dana najprije ugledao Jovića, a zatim i Stanojevića.

Tvrdi da im je rekao dobar dan, ali da ovi nisu odgovorili, već da su odmah zapucali.

Kazao i da je malo stariji od optuženih, ali da je s njima išao u školu i da nikada nisu bili u sukobu.

U presudi piše da su Jović i Stanojević prekršili pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba i počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Obojica su osuđena na kaznu zatvora od 15 godina.

Facebook Komentari