Šeks kod Dujmovića o Tuđmanu, Oluji, Udbi, lustraciji: Treba je provesti po njemačkom uzoru

Politički doajen Vladimir Šeks u razgovoru za HRT-ovu emisiju “Iza zavjese”  rekao je kako je hrvatska politika pod vodstvom Franje Tuđmana ostvarila ključne i temeljne ciljeve hrvatskog naroda koji se ne smiju relativizirati. Hrvatska je izišla iz jugoslavenske tamnice, izišla je iz totalitarnog komunističkog režima, pobijedila u Domovinskom ratu, postala je članica NATO-a i Europske unije. Ostvarene su stoljetne težnje hrvatskog naroda, rekao je Šeks.

No, istaknuo je kako je ono na čemu su zakazale hrvatske politike nakon 2000. godine – oživotvorenje Hrvatske kao socijalne države. Hrvatska se prazni, odumire, Hrvatska se nalazi pred jednim izazovom – vodi se posebna bitka za Hrvatsku – da se sačuva. Egzodus hrvatske mladeži je biblijskih razmjera, naglasio je Šeks.

Na pitanje zašto lustracija nije provedena nakon Oluje, nakon Daytona, Šeks je rekao kako se predsjednik Tuđman u to vrijeme držao „one devize“ da je jedno od temelja stvaranja hrvatske države – pomirba zavađenog suprotsavljenog hrvatstva. Smatrao je da oni koji su bili dio starog režima, represivnog aparata, političke policije, Udbe, sudstva… oni koji su se priklonili i aktivno djelovali u stvaranju i obrani hrvatke države  – da je to jedan oblik lustracije i da su time što su izašli iz okvira, protivili se, ratovali protiv starog režima – da je time u velikoj mjeri izvršena lustracija. Zbog toga je on uzeo veliki dio aparata bivše Udbe u svoje redove. I one su u velikoj mjeri odgovorno i savezno djelovali za dobrobit hrvatske države i za hrvatsku pobjedu.

Šeks smatra da danas treba izvesti lustraciju po njemačkom uzoru – prvo treba otvoriti sve arhive iz jugoslavenskoga političkoga režima od  1945. do 1990. godine. U tom smislu dobrom drži odluku premijera Plenkovića koji je najavio osnivanje povjerenstva čije će postojanje predstavljati  suočavanje sa prošlošću totalitarnih režima.

Facebook Komentari