Kupujmo hrvatsko: Ovo su oznake koje jamče da ste kupili dobar proizvod, svejedno čitajte deklaracije

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić trenutno na turneji Hrvatskom promovira proizvode označene sa šest znakova poljoprivredne agencije koji imaju za cilj promovirati domaće namirnice, no uz njih pojedini proizvodi nose i one europske, pa potrošači često ne znaju čemu vjerovati.

– Mi životinju od koje se dobiva mlijeko i meso s hrvatskih farmi pratimo doslovno od rođenja. Ne bi trebalo biti zabune kod potrošača, samo treba slati jasnu poruku – rekao je Zdravko Barać iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Poruka u obliku oznaka na ambalaži ima puno. Uz dobrovoljnih šest poljoprivredne agencije za kruh, mlijeko, brašno, jaja, meso i med, tu je i oznaka Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja, piše Dnevnik.hr.

Tu su i oznake izvornosti, zemljopisnog porijekla te zajamčeni specijalitet za zaštićene proizvode u Hrvatskoj, ali i za one zaštićene na razini Europske unije te oznake za eko proizvode.

Oznake ne dodjeljuje samo država. Oznakom Hrvatska i izvorno hrvatsko Hrvatska gospodarska komora označila je ukupno 250 proizvoda.

– Znakovi kvalitete jamče potrošaču da proizvod koji kupuje jamči najviši standard kvalitete, a istodobno omogućava proizvodu lakši proboj do tržišta – rekla je Martina Sokač Saraga iz HGK.

Udruga Potrošač se slaže da je sve što je dodatna informacija korisno, no naglašavaju kako treba čitati deklaracije.

– Potrošači su zbunjeni, ne se kupuje na temelju navika, ne zato što se provjeravaju deklaracije i oznake – objasnio je Igor Vujović.

Deklaracije i oznake moraju biti čitke i jasno istaknute, a po novome, moraju imati i nutritivnu vrijednost, piše Dnevnik.hr.

Facebook Komentari