Amnesty International kritizirao Vladu zbog srpske nacionalne manjine, migranata, Roma, evo što su odgovorili

Iz Vlade su za N1 komentirali izvješće Amnesty Internationala, koje kritizira odnos države prema socijalnoj integraciji migranata, kaže da pripadnici srpske nacionalne manjine i dalje nemaju pravo na uporabu pisma i jezika, jer je to politizirano, kao i da su Romi i dalje neintegirirani zbog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i sličnom. Također spominju i govor mržnje, povrat imovine itd.

“Vlada Republike Hrvatske pridaje najveću pažnju poštivanju i promicanju ljudskih i manjinskih prava. Tome u prilog govori i činjenica da međunarodna tijela koja prate sustav zaštite i promicanja ljudskih prava u RH, često ističu da je normativni i institucionalni okvir usklađen sa svim dostignutim međunarodnim standardima”, stoji u priopćenju Vlade.

“Svaka država, kao prva odgovorna, ima zadatak stalno usavršavati standarde ljudskih prava te pratiti njihovu primjenu. To je inkluzivan proces koji se kontinuirano razvija”, dodaje se.

“Nezapamćeni migracijski i izbjeglički val, koji je zahvatio Europu prošle godine, doveo je taj problem u samo središte međunarodne, a nadasve europske pažnje. Iako se radi o krizi koja je nezabilježena u ovakvim razmjerima od kraja Drugog svjetskog rata, problemi koji su se javili u nedovoljnoj sposobnosti upravljanja migracijskim i izbjegličkim valom u europskim državama, ukazali su na nužnost pronalaženja zajedničkog, djelotvornog i dugoročnog rješenja ovih kretanja. Hrvatska u tome nije iznimka te je pred nama jedan od najvećih izazova: integracija stranaca u hrvatsko društvo, budući da je riječ o vrlo dinamičnom, dvosmjernom procesu međusobne prilagodbe stranaca i hrvatskih državljana na posljedice post-migracijskih procesa”, zaključuje se u odgovoru Vlade Republike Hrvatske na upit N1 televizije.

Podsjetimo, Amnesty International je ustvrdio u srijedu kako je “otrovna” retorika američkog predsjednika Donalda Trumpa na putu do osvajanja Bijele kuće predvodila globalni trend prema politici podjela u 2016. koja je svijet učinila “mračnijim” mjestom.

Facebook Komentari