Za ministra Tolušića početak fer utakmice, a za vlasnike OPG-ova kraj feudalnog odnosa države

Samo krajem prošle godine bilo je blokirano više od 950 OPG-ova s dugovanjima većim od 920 milijuna kuna. Posebno teško stanje je u Osječko-baranjskoj županiji. Ministar poljoprivrede zato najavljuje promjenu zakona koji će uvesti više reda u trgovačke lance i omogućiti malim proizvođačima da lakše dođu do kupaca, piše N1.

Aronija je spojila cijelu obitelj Tuškan, imaju 1900 grmova ove biljke čiji su plodovi sve više traženi. No, nije lako voditi OPG.

“Proizvodimo hladno prešani sok koji se koristi prvenstveno kao lijek. U ljeto nakon berbe sušimo bobice koje se miješaju s ostalim suhim voćem”, kaže Nada Tuškan, vlasnica OPG-a.

Imaju i sirupe, pekmeze, čajeve pa i rakiju. No, sve to iziskuje dosta novca, a malim domaćim proizvođačima teško se nametnuti većim trgovačkim centrima. I nije da traže puno.

“Pošteni odnos trgovaca prema proizvođačima, plaćanje na vrijeme prema ugovoru koji se sklopi, a ne čekanje po par mjeseci dok mali proizvođač ima i dalje troškove, ali trgovac mu ne plaća”, kaže Tuškan.

Upravo bi problem s plaćanjem trebao riješiti novi Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse.

“Želim napomenuti da smo mi propisali kazne za nepoštivanje, odnosno za sve te činidbe nepoštenih trgovačkih praksi. Znači do 5 posto ukupnog godišnjeg prihoda, odnosno u apsolutnom iznosu maksimalno do 3 milijuna kuna”, kaže Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

OPG-ovi teško drže korak s velikim proizvođačima. Krajem prošle godine bili su blokirani računi 953 OPG-a s dugovanjima oko 420 milijuna kuna. Najgore je stanje u Osječko-baranjskoj županiji – gdje, napominju, da se teško bore s uvezenim proizvodima.

“Kako je moguće da neke agencije u Hrvatskoj nisu reagirale kada su nam trgovački lanci prodavali mlijeko za 2,70 kn, a u isto vrijeme, u tim zemljama odakle je dolazilo to mlijeko 2,50 kn je bila otkupna cijena”, kaže Željko Kraljičak, dožupan osječko-baranjski

Rješenje sigurno nije favoriziranje hrvatskih proizvoda jer to nije u skladu s pravilima Europske unije.

“Mi na ovaj način ne povrijeđujemo niti jednu našu obvezu prema drugim članicama EU. Dakle, imamo nesmetano pravo isticati vrijednosti koje nosi naši domaći poljoprivredno-prehrambeni proizvodi”, kaže Zdravko Barač, Hrvatska poljoprivredna agencija.

I resorni ministar preferira hrvatsko, zbog toga i inzistira na novom zakonu.

“S tim zakonom ne rješavamo da će sve u svim trgovinama biti hrvatsko nego da primarno naši proizvođači i otkupljivači imaju fer tržišnu utakmicu. Da je taj odnos cijene koju oni dobivaju i onoga što je na polici dovoljan da pokrije i zadovolji sve razine”, kaže Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Za ministra je to početak fer utakmice, a za vlasnike OPG-ova kraj feudalnog odnosa države, piše N1.

Facebook Komentari