Nakon skoro 5 godina zastoja sjednica MMO za provedbu Sporazuma između Hrvatske i Mađarske o zaštiti prava manjina

Piše: Dražen Prša

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u cilju unapređenja razine pravne zaštite te očuvanja i razvijanja nacionalnog identiteta hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Republici Hrvatskoj, u srijedu 23. veljače 2017. godine, u Zagrebu, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (velika multimedijalna dvorana) u 10,00 sati započet će 13. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Mađarske o zaštiti prava manjina.

Sjednica se održava nakon četvergodišnjeg zastoja , a na sjednici će se analizirati provedba usvojenih preporuka s prethodnih zasjedanja te će se aktualizirati pitanja od vitalnog nacionalnog interesa za obje manjine.

Međuvladin mješoviti odbor za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Mađarske o zaštiti prava manjina (MMO) osnovan je temeljem Sporazuma između Republike Hrvatske i Mađarske o zaštiti prava manjina s ciljem praćenja provedbe Sporazuma.

Članovi odbora su imenovani od vlada Republike Hrvatske i Mađarske. Čine ih predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici resornih ministarstava (kultura, pravosuđe, vanjski poslovi, obrazovanje, unutarnji poslovi, uprava i dr.). Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas supredsjedatelj je hrvatskog dijela MMO-a, a Ferenc Kalmár, povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske suredsjedatelj je mađarskog dijela MMO-a.

Facebook Komentari