Trump objasnio da nije izmislio ništa oko Švedske: To je osvrt na priču koju je objavio FoxNews

Dan nakon što je pogrešno sugerirao da se u Švedskoj dogodio napad u koji su bili uključeni imigranti, američki predsjednik Donald Trump rekao je da je njegov komentar baziran na televizijskom izvješću koje je vidio.

Trump je na Twitteru pojasnio kako je citirao Fox News kada se u subotu osvrnuo na sigurnosni incident u Švedskoj.

– Moja izjava o Švedskoj bila je osvrt na priču koju je objavio FoxNews, a tiče se migranata i Švedske – tweetnuo je Trump.

Naime, na skupu na Floridi u subotu Trump je kazao, prenijeli su mediji, kako je opasno primati izbjeglice, što pokazuje slučaj u Švedskoj, zemlji koja je iznimno otvorena prema njima, a gdje se upravo dogodio teroristički napad.

– Pogledajte što se događa u Njemačkoj, što se sinoć dogodilo u Švedskoj. Švedska, tko bi povjerovao? Švedska. Primili su velik broj izbjeglica, a sada imaju probleme kakve nisu mogli ni zamisliti – rekao je u oštrom govoru, stavši u obranu svoje protuimigrantske politike. Potom je spomenuo i napade u Bruxellesu, Nici i Parizu, koji su se, za razliku od ovog, doista dogodili.

Ubrzo je lažna informacija počela kružiti Twitterom, a bivši švedski premijer Carl Bildt je reagirao pitanjem: ‘U Švedskoj? Napad? Što je pušio?’

Švedska ambasada u Washingtonu odmah je zamolila State Department za objašnjenje.

Bijela kuća je odgovorila kako se Trump referirao na ‘rast kriminala i nedavne incidente općenito, a ne na specifični incident u Švedskoj’, piše ABC.

Trump se navodno osvrnuo na intervju s filmašem Amijem Horowitzom koji je emitiran večer prije skupa u Floridi.

Horowitz je pričao o svom istraživanju prema kojem je značajno porasla stopa kriminala u Švedskoj i to zbog državne politike otvorenih vrata.

Naime, Švedska je u ljeto 2015. pustila u zemlju 200.000 izbjeglica iz ratom razorenih zemalja.

Facebook Komentari