Predsjednik Sabora Petrov primio posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnara Wigermarka

Piše: Dražen Prša

Sugovornici su razmijenili mišljenja o ukupnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na proces integracije BiH u Europsku uniju.

Sastanku je nazočio i predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević.

Kao najvažnije buduće političke procese u BiH posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigermark izdvojio je izmjenu izbornog zakona te nastavak procesa za stjecanje članstva u EU-u.

Istaknuo je vrlo važnu ulogu Republike Hrvatske na „europskom putu“ BiH te dodao kako -RH kao članica Europske unije ima još uvijek vrlo svježa i značajna iskustva iz procesa pristupanja koja može ponuditi BiH.

Osim toga Hrvatska igra vrlo značajnu ulogu i u okviru održavanja sigurnosti i stabilnosti na području cijele regije, zaključio je Lars-Gunnar Wigermark.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov osvrnuo se na nedavni službeni posjet BiH te je još jednom ponovio kako Hrvatska daje snažnu podršku Bosni i Hercegovini na putu prema Europskoj uniji u tehničkom i stručnom smislu.

Izmjene izbornog zakona, socijalne i gospodarske reforme te nastavak puta prema članstvu u EU-u sigurno će doprinijeti političkoj stabilnosti kako BiH tako i cjelokupne regije, kazao je Petrov.

Predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević osvrnuo se na vrlo negativan trend odlaska građana BiH, posebice mladih u inozemstvo zbog potrage za poslom i boljim ekonomskim uvjetima, što se vrlo negativno reflektira i na smanjenje populacije Hrvata.

Sugovornici su reformu ekonomskog sustava također istaknuli kao važan aspekt ukupnog reformskog procesa BiH.

Facebook Komentari