Petrov objasnio zašto ide na otvaranje arhiva, hoće li Vlada puknuti, ali i slučaj sa šogorom u Metkoviću

Prilikom formiranja Vlade izašli smo za 7 jamstava koje smo tražili od budućih partnera. Među njima je i dobra reorganizacija HRT-a uz smanjivanje pretplate za 15 kuna. Kada smo dobili to jamstvo, prihvatili smo Kazimira Bačića za glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, objasnio je u emisiji Hrvatskog radija “S Markova trga” odluku o potpori Bačiću.

U petak smo stavili u dnevni red u drugo čitanje Zakon o HRT-u i Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Sada nas čekaju i svi ostali zakoni koje smo najavili, rekao je o još nekim od jamstava. Među njima je u proceduri i prijedlog ovršnog zakona o zaštiti 3/4 niskih, malih plaća i taj je prijedlog u proceduri. Vjeruje da će on biti gotov kroz mjesec, mjesec i pol dana.

Smatra da otvaranje Državnog arhiva ne bi trebalo biti nešto posebno dramatično za političare, osim ako nešto veliko ne kriju. No, onda bi trebali sami sebe isključiti, rekao je. Dio podataka će biti zaštićen, i to onaj koji se odnosi na intimu individue. Bit će definirani zakoni na koji način i koje informacije mogu ići u javnost, dodao je. U vezi s tim zakonom u Saboru očekuje potporu i HDZ-a i svih drugih stranaka.

Na pitanje o suzdržanosti Mosta u vezi s navodnim plagijatom ministra obrazovanja Pave Barišića, rekao je da, kada bi došlo do toga da sveučilište u Augsburgu donese negativnu odluku o Barišiću, očekuje da i premijer i ministar povuku poteze.

U Vladi neće doći do preslagivanja. Takav scenarij nije izgledan, to je napuhana tema, rekao je. Zašto bi susret premijera s počasnom predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić trebao biti udarac za Most? To neće uzrokovati disbalans među nama, disbalans će uzrokovati jedino ako se na nekoj temi ne budu poštovali argumenti, naglasio je.

Iako su na predstojećim lokalnim izborima HDZ i Most su takmaci, kaže da se ta borba neće preslikavati na državnu razinu. Nije htio reći tko su kandidati, a osobito za Zagreb.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je u petak postupak protiv Petrova, jer je, dok je bio gradonačelnik Metkovića, svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga predložio za člana nadzornog odbora lokalnog Vodovoda. Petrov je izjavio da vjeruje o neovisnost povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Riječ je o slučaju od prije 3,5 godine, dok sam bio gradonačelnik, kada je Most definirao da bi za člana NO u Čistoći za 0 kuna bio najbolji Jerković. On od toga nije imao koristi, njegov poslovni život nema nikakvih veza vodovodom, on se aktivno bavi politikom i jedan je od osnivača Mosta i osoba je kojoj vjerujemo. Na žalost, kada sam sve to rekao, ovaj zadnji razlog mediji su istaknuli kao prvi. To nije osoba koja je imala bilo kakvu osobnu korist, naveo je.

Rekao je da je zbog njegove pozicije u zadnje 3,5 godina njegova rodbima nekoliko puta propustila prijaviti se na natječaje za posao, iako ispunjavaju uvjete, kako ga ne bi prozivali zbog nepotizma.

Za organizaciju Mosta rekao je da su unijeli nevjerojatnu količinu demokracije u politički prostor. Treba nam manji klasični dio stranke radi operative, a tu su ljudi koji su od samog početka u Mostu. S druge strane, želimo dati priliku svima onima koji ne žele biti u bilo kojoj političkoj stranci, a žele doprinijeti svojom stručnošću politici, istaknuo je.

Na pitanje sušateljice, rekao je da je s Dragom Prgometom bio politički kolega, no budući da je Prgomet samostalno otišao na sastanak s tadašnjim premijerom, i to u trenutku radikalno jakih napada na Most, Most je morao povući poteze. Prgomet nam tada nije dao mogućnost izbora, rekao je i dodao da niti danas ne bi donio drugačiju odluku.

Facebook Komentari