Grubišić o Hribarovom ispadu: Ja sam iz Dubrave, ne bi bilo dobro da mi je bio blizu kada je to rekao o mojoj kolegici

Vinko Grubišić, čovjek koji je privatizirao Jadran film i član je Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a komentirao je za N1 inicijativu Puk’o nam je film, koja se od njegove inicijative ogradila.

Inicijativa Puk’o nam je film održava konferenciju za medije vezanu za prevrate u Hrvatskom audiovizualnom centru i pokretanje istoimene inicijative, pokrenute da se makne politika od filma, koji je zadnjih godina doživio velike uspjehe i međunarodnu afirmaciju.

“Nevjerojatan je i neljudski istup bivšeg ravnatelja HAVC-a”, kazao je Grubišić o Hrvoju Hribaru. Kazao je da je on iz Dubrave i da se ondje, za razliku od metroseksualnih manira današnjice, tako ne govori o damama. Referirao se na nastup Hribara u Nedjeljom u dva, gdje je Hribar ispričao prepričao okolnosti uhićenja Ivone Juke u Irskoj, redateljice, članica Grubišićeve Inicijative i žestoke Hribarove kritičarke.

“Ne bi bilo dobro da mi je bio blizu kada je to rekao o mojoj kolegici”, kazao je Grubišić.

Ustvrdio je da su vodeći ljudi u HAVC-u dodjeljivali novac produkcijskim kućama koja su povezana s njima.

Komentirajući izjavu redatelja Antonija Nuića, Grubišić je kazao da je Nuić koristio potpuno neprimjeren rječnik. “Jako čudan. Vi kad o nečemu puno govorite, onda šutite o onom što je bitno. Ovdje se pokušava javnosti nametnuti slika. Radi se o tome da se galami o političkom utjecaju na film, gdje vidite da je naša ministrica kulutre kao službena osoba protiv toga”, kazao je Grubišić.

Sastao se i s ministricom kulture, Ninom Obuljen Koržinek, i rekao o čemu su razgovarali. “Razgovor je bio vrlo konstruktivan i usmjeren je ka tome da se moraju napraviti izmjene Zakona o audiovizualnoj djelatnosti”, rekao je Grubišić.

“Očekujemo da će se sankcionirati ideja da imamo sistem koji ovisi o jednom čovjeku. Tu se radi o tome da se želi zadržati ista struktura. Ta inicijativa je odbila to da bude zakonom onemogućeno”, kazao je Grubišić.

Govoreći o donedavnom šefu HAVC-a, Hrvoju Hribaru, koji je gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva prozvao brojne filmske djelatnike, uključujući i njega samog, Grubišić je rekao da je Hribar sve one koji govore o nepotizmu, klijentelizmu i koruptivnoj mreži koja se oko njega splela prozvao lopovima i banditima. “Treba napraviti probu i dati mladim ljudima da pogledaju te filmove i procijene sami”, kazao je.

Facebook Komentari