Doris Pack pisala Plenkoviću: U što kraćem roku započeti dijalog s filmašima, zakonodavcima i stručnjacima

Doris Pack, njemačka političarka i bivša predsjednica povjerenstva za kulturu u Europskom parlamentu, uputila je hrvatskim medijima pismo vezano uz HAVC.

‘Po povratku s Berlinalea, na kojem sam u svojstvu koordinatora nagrade Prix Lux Europskog parlamenta pohodila brojna događanja, moram reći da su mi sudionici iz različitih zemalja ukazivali na trenutno stanje u hrvatskom filmu.

Kao svjedok dinamičnog razvoja hrvatske kinematografije u posljednjih 5 godina, kako na festivalskim platnima tako i u međunarodnom filmskom poslovanju, ne mogu sakriti razočarenje zbog krize koja je zahvatila suvremeni hrvatski model financiranja audiovizualnih djela.

Ovaj kulturni koncept ima ime: HAVC, Hrvatski audiovizualni centar, a upravo njemu nacionalna audiovizualna industrija u Hrvatskoj može zahvaliti svoj nagli porast. Dobro je poznata činjenica da zajednice filmaša Istočne Europe i njihovi nacionalni filmski fondovi smatraju HAVC oglednim primjerom kojega treba kopirati. Shvatila sam to prošle godine u prosincu na konferenciji koju je u Zagrebu organizirala EU.

Sloboda umjetničkog izražavanja i kulturna raznolikost stvaranja temeljne su vrijednosti. Društva te vrijednosti teško mogu očuvati bez neovisnih institucija na koje pri donošenju kreativnih odluka ne mogu utjecati političari, politički prioriteti ili osobni interesi političara.

Sigurna sam da aktualna vlast dobro razumije važnost ove teme. Audiovizualna industrija je u Hrvatskoj, kao i kod nas u Njemačkoj, jedan od temelja gospodarstva. Mnoga mala i srednja poduzeća, dobavljači i turističke firme profitiraju od aktivnosti u ovom području.

Stoga iskreno očekujem od hrvatskog premijera i njegove Vlade da u što kraćem roku započne dijalog s filmašima, zakonodavcima i stručnjacima.

Neophodno je stati na kraj trenutnoj krizi, s jasnim ciljem očuvanja europskog puta entuzijastične hrvatske kinematografije i njenog daljnjeg razvoja.

Dva hrvatska filma upravo su nagrađena u Berlinu. Budimo ponosni na to i nastavimo putem koji je omogućio takve rezultate”, prenosi tportal pismo Doris Pack.

Facebook Komentari