Letica: Odluka ministrice kulture da na čelo HAVC-a imenuje Rafaelića jedna je od najmudrijih odluka u mandatu vlade Plenkovića

Prof. Slaven Letica osvrnuo se na svom fb-u na izbor čelnog čovjeka u HAVC-u.

PRAVI ČOVJEK NA PRAVOM MJESTU: NOVI (v.d.) VRHOVNIK HAVC-A JE Daniel Rafaelic

Odluka ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da na čelo HAVC-a imenuje (kao v.d.) Daniela Rafaelića jedna je od najmudrijih odluka u mandatu vlade Andreja Plenkovića.

Uz to što je jedan od najučenijih umnika srednje generacije (rođen je 1977.) kojeg sam upoznao, Daniel je veliki filmoljubac i još veći arhivsko-filmski istraživač, svojevrsni Indiana Jones hrvatske filmske znanosti. Istražujući bečki, berlinski i švicarski filmski arhiv zasad je pronašao, primjerice, zagubljene filmove Oktavijana Miletića Kroatisaches Baurenleben (1943.) i Agram, die Hauptstadt Kroatiens (1944.).

Nakon punih deset godina arhivskih i znanstvenih istraživanja prije nekoliko godina (2013.) objavio je kapitalnu monografiju “Kinematografija u NDH” (Naklade Ljevak), a posljednjih nekoliko godina bavi se istraživanjem, i pisanjem knjige, o holivudskoj filmskom produkcijom povezanom s temom drevnog Egipta. Uz povijest i sadašnjost hrvatskog filma, drevni Egipat i Hollywood velike su istraživačke strasti Daniela Rafaelića i sasvim sam siguran da će njegova nova knjiga biti SVJETSKA USPJEŠNICA.
Imenovanje Daniela Rafaelića za vrhovnika HAVC-a upravo zato je pravi potez resorne ministrice i vlade Andreja Plenkovića, jer ima znanje, stručni autoritet, ali i ljudsko poštenje koje ta institucija treba nakon kleptokratske vladavine Hrvoja Hribara.

Nadam se da će Daniel i dalje voditi intrigantne i učene “Male noćne razgovore” na HTV-u s Milanom Vuković Runjić, napisao je Letica.

Share This Article